Izvor:
14.03.2019 u 10:34
0

KINA PORUČUJE AMERICI: Prvenstveno gledajte svoju državu!

Kina je danas oštro osudila kritiku Vašingtona u godišnjem izveštaju Stejt Departmenta o poštovanju ljudskih prava u toj zemlji i u "sopstvenom godišnjem odgovoru SAD-u" poručili im da SAD kao samoproglašeni zaštitnici ljudskih prava u svetu treba prvenstveno da pogledaju svoju državu.

Američki Stejt Department kritikovao poštovanje ljudskih prava u Kini, uključujući i zloupotrebe muslimanske manjine u Ksinjiang regiji.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo podvukao je zloupotrebe ljudskih prava u Iranu, Kini, Južnom Sudanu i Nikaragvi u godišnjem izveštaju, i posebno istakao Kinu kao ligu za sebe u nepoštovanju ljudskih prava.

Direktor odeljenja za ljudska prava Stejt Departmenta Majkl Kozak rekao je "da takvo nepoštovanje ljudskih prava muslimanske manjine u Ksinjiang regiji nije zabeleženo od 1930. godine", očigledno misleći na progone Hitlerove Nemačke i Staljinovu politiku.

Portparol kineskog ministarstva spoljnh poslova Lu Kang je izjavio "da je američki izveštaj kao i obično pun ideoloških predrasuda i neosnovanih optužbi" i naveo da je Kina poslala Vašingtonu odgovor u vezu toga.

Savetujemo SAD da pogledaju kako se kod njih poštuju ljudska prava, i da prvo vode računa o sopstvenim stvarima – dodao je Lu Kang.

Kineska vlada je danas izdala "godišnji izveštaj o pobijanju kritika" iz Vašingtona.

Očigledno je reč o dvostrukim standardima, ocenili su iz kineskog državnog saveta i dodali da su SAD samoproglašeni branilac ljudskih prava.

Izveštaj ističe i nedostatak medijske slobode, uprkos tome što je Kina na rang listi Reportera bez granica prošle godine bila na 176 mestu ispred Sirije, Turkmenistana, Eritreje i Severne Koreje.

Sloboda medija je napadnuta bez presedana – kaže se u izveštaju Kine, i ukazuje na slučajeve hapšenja reportera u SAD i sprečavanja novinara da rade svoj posao.

Vlada SAD nastavlja da optužuje medije za kreiranje lažnih vesti, i stvara se atmosfera zastrašivanja i neprijateljstva, kaže izveštaj Kine ukazujući na slučajeve gde je Bela kuća oduzela akreditive nekim novinarima.

Predsednik Si Đinping retko odgovara na pitanja reportera i nema portparola.

Kina je odbila kritiku poštovanja ljudskih prava i ukazala da je milione podigla iz siromaštva i da niko nema pravo da kritikuje njihov način vladavine.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter