Izvor:
27.09.2016 u 17:59
0

DVE CRKVE ĆE IZGLADITI ODNOSE? Da li je na pomolu POMIRENJE SPC i MPC?

Makedonska pravoslavna crkva, diplomatskim crkvenim kanalima, uspela je da uspostavi relativno korektne odnose sa Srpskom pravoslavnom crkvom i na dobrom je putu da od njih, u dogledno vreme, dobije blagoslov za autokefalnost, piše podgorička Pobjeda.

Prma pisanju ovog lista, to potvrđuje i prisustvo mitropolita debarsko-kičevskog, Makedonske pravoslavne crkve, Timoteja nedavnoj ceremoniji svečanog otvaranja Hrama Svetog Jovana Vladimira u Baru. Dan uoči osveštanja hrama on je sa pratnjom stigao u grad i na dar donio đelić moštiju sveca.

Mitropolit Timotej nije prisustvovao litrurgiji u Hramu, jer, kako piše Pobjeda, dve crkve još nisu formalno uspostavile odnose, nakon što je Srpska pravoslavna crkva odbila da prizna Makedonsku.

Iz Mitropolije crnogorskoprimorske nisu hteli zvanično da se oglašavaju povodom kontakata sa Makedonskom pravoslavnom crkvom, samo su pomenuli da nije bilo i nema liturgijskog opštenja.

“Godinama traje dijalog sa MPC i oni mogu da povrate kanonski status. Tu situaciju ne treba vezivati sa odnosom prema Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, koja za nas ne postoji”, kazali su Pobjedi iz Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve.

Potpredsjednik Mitropolitskog saveta Crnogorske pravoslavne crkve Stevo Vučinić ocenio je da prisustvo mitropolita Timoteja iz Makedonske pravoslavne crkve, na osvećenju saborne crkve u Baru, je politički akt kojim je Makedonska crkva iskazala želju da uđe u liturgijsko opštenje s Beogradskom patrijaršijom.

“Pod kojim uslovima nije jasno. Ali je jasno da ih Srpska crkva neće prihvatiti, sem u vazalnom autonomnom statusu i kanonskom jedinstvu s njom. Mada ne verujem da bi takav status prihvatila Makedonska crkva” rekao je on.

Tanjug
Foto: logovectors.net

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter