Izvor:
06.05.2016 u 13:14
0

OBJAVLJENI KONAČNI REZULTATI IZBORA: Evo šta nas čeka dalje…

Republička izborna komisija saopštila je konačne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora čime je počeo da teče rok za formiranje novog saziva Skupštine Srbije. RIK mandate novim poslanicima mora da dodeli u roku od 10 dana od dana objavljivanja ukupnih rezultata izbora, a rok za konstituisanje republičkog parlamenta je 30 dana od proglašenja konačnih rezultata.

U parlament je posle izbora održanih 24. aprila, a koji su 4. maja ponovljeni na 15 biračkih mesta, ušlo ukupno 12 izbornih lista od kojih je lista oko SNS osvojila najviše – 131 mandat. Slede SPS-JS sa 29 mandata, SRS 22 mandata, "Dosta je bilo" ima 16 mandata, koliko i DS, koalicija Dveri-DS S ima 13 mandata, kao i koalicija LDP-LSV-SDS, SVM četiri mandata, lista Muamera Zukorlića, dva, SDA Sandžaka dva mandata. Po jedan mandat imaće Zelena stranka i Partija za demokratsko delovanje.

Prema Ustavu Srbije, prvu sednicu novog saziva parlamenta zakazuje predsednik Narodne skupštine iz prethodnog saziva, tako da se sednica održi najkasnije 30 dana od proglašenja konačnih rezultata izbora. Na prvoj sednici se potvrđuju poslanički mandati, a parlament je konstituisan potvrđivanjem mandata dve trećine narodnih poslanika. Mandat narodnog poslanika počinje da teče danom potvrđivanja mandata u Narodnoj skupštini i traje četiri godine, odnosno do prestanka manadata narodnih poslanika tog saziva Narodne skupštine.

Zakon o Narodnoj skupštini predviđa da nakon donošenja odluke o potvrđivanju mandata narodni poslanici polažu zakletvu: "Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi".

Na prvoj sednici novog saziva parlamenta treba da budu izabrani predsednik i potpredsednici novog parlamenta i imenovan generalni sekretar. Potvrđivanjem mandata dve trećine narodnih poslanika prestaje i zvanično mandat prethodnog saziva Narodne skupštine. Nakon formiranja parlamenta sledi i proces formiranja vlade, a regulativa kaže da nova vlada mora biti formirana najkasnije u roku od 90 dana od konstituisanja parlamenta.

Prema Ustavu Srbije, kandidata za predsednika vlade parlamentu predlaže predsednik Republike, pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista. Kandidat za predsednika vlade parlamentu iznosi program vlade i predlaže njen sastav, a parlament istovremeno glasa o programu vlade i izboru njenog predsednika i članova. Vlada je izabrana ako je za njen izbor glasala većina od ukupnog broja narodnih poslanika.

Najviši pravni akt zemlje predviđa raspuštanje Skupštine Srbije ako u roku od 90 dana od dana konstituisanja ne izabere vladu.

Tanjug
Foto: Twitter/Vucicevici

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter