Izvor:
23.03.2019 u 09:08
0

NATO ČLANICE IZBEGAVAJU ODGOVORNOST: ,,Tada je 30 država napalo jednu državu koja nije nikoga napala“!

NATO bombardovanjem SR Jugoslavije 1999. godine, bez odobrenja Saveta bezbedbnosti Ujedinjenih nacija, bez dileme je narušeno međunarodno pravo, ali su se države članice NATO zaklonile iza subjektiviteta te međunarodne organizacije i time izbegle odgovornost, smatra profesor međunarodnog prava Bojan Milisavljević.

– Tada je 30 država napalo jednu državu koja nije nikoga napala. Pored toga, u intervenciju su bile i druge države koje su pomagale NATO-u dajući mu svoju infrastrukturu. Takav slučaj nije zabeležen u novijoj istoriji – rekao je Milisavljević.

Dodao je da je NATO tokom bombardovanja počinio veliki broj ratnih zločina, direktno se stavio na stranu terorističkih snaga na Kosovu i Metohiji i uspostavio novi poredak, a Ujedinjene nacije su po okončanju intervencije, preko Saveta bezbednosti, rezolucijama prihvatile zatečeno stanje iz juna 1999. godine.

Milisavljević podseća da je, pored NATO-a, i OEBS imao svoju ulogu u fingiranju zločina kod Račka, koji je bio inicijalna kapisla za agresiju nad SRJ.

Prilikom agresije korišćene su zabranjene vrste oružja – kasetne bombe i osiromašeni uranijum, čime je na našem području trajno zagadena životna sredina i izazvan veliki porast obolelih od kancera.

Kada je u pitanju naknada štete koja je pričinjena u intervenciji NATO, profesor ukazuje da su se članice tog pakta zaklonile iza subjektiviteta međunarodne organizacije i tako izbegle odgovornost.

Međutim, Milisavljević kaže da ostaje mogućnost da se pred unutrašnjim sudovima država vode postupci za nadoknadu štete jer na međunarodnom planu za to nema mogućnosti.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter