ALEKSANDAR VUČIĆ U KINI: "Ako nas neće u EU, važno je da ne koče naš razvoj i da ne uslovljavaju Srbiju!"

 

   Ako nas neće u EU, važno je samo da ne koče naš razvoj i da ne uslovljavaju Srbiju s kim će da sarađuje, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je to izjavio povodom nekih stavova da EU nije potrebno dalje proširenje, uključujući Srbiju.

- Mi želimo da pripadamo društvu slobodnih evropskih zemalja - rekao je Vučić novinarima u Pekingu.

Kako je rekao, sarađujući sa EU, želeći da ispunjavamo svoje obaveze i otvaramo nova poglavlja i da neka stara zatvaramo, Srbija će raditi i sarađivati sa svim drugim zemljama.

- Mi smo ovde, u Kini, široko otvorili vrata Srbiji. Nećemo ih zatvarati i nećemo ih držati samo odškrinutim nego ćemo u puni zamah da ih otvorimo, da što više sarađujemo sa svima - Kinezima, Turcima, Rusima, Egipćanima. Svima mogućima. I naravno sa EU, to se podrazumeva - kaže Vučić i dodaje:

"Samo nemojte da nam govorite - nemojte sa ovima, ali mi vas nećemo."

On je to rekao odgovarajući na pitanje novinara kako vidi poruku Manfreda Vebera, jednog od kandidata za predsednika EK, da Uniji u ovom trenutku nije potrebno proširenje.

Kako dodaje, biće dobro čuti od kancelarke Merkel i predsednika Makrona - hoće li nas ili neće.

- E, sad, kad vas neko ne želi... možete da jurite neko vreme, ali posle izvesnog vremena to gubi smisao - kaže on.

Srbija se, naglasio je, svakako nalazi na evropskom putu, radimo sve kako bi zemlja bila pristojna, ekonomski snažnija i demokratski uređena, ali ćemo sarađivati sa svima.

On je ukazao da, za razliku od mnogih zemalja, kod nas nema hapšenja onih koji drugačije misle, maltretiranja, batinanja, kao i da oni koji drugačije misle mogu da rade mnoge stvari, od kojih neke čak nisu u skladu sa zakonom.

- Time pokazujemo svoje slobodarsko i demokratsko opredeljenje i želimo da pripadamo društvu slobodnih evropskih zemalja. Ako nas neko neće, važno je da nam ne zaustavlja razvoj. I to je od suštinskog značaja - istakao je predsednik Srbije.

Vučić je istakao da nije uspeo da pronađe Veberovu izjavu, koja je i njega zainteresovala, te da je našao samo deo koji se tiče njegovog odnosa prema Turskoj.

- Video sam sukob između njega i Ciprasa i žestoku reakciju grčkog premijera, jer je Veber podržao Novu demokratiju - napomenuo je Vučić.

Dodao je da se nada dobrim porukama iz Berlina.

- Verujem u bolje poruke. A ono što ja znam jeste da će Srbija ubrzano ekononmski da se razvija i da to niko ne može da zaustavi-  zaključio je Vučić.

 

 

Izvor: b92
Foto: Arhiva

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Kviz: Naslovna strana  
11:55  Vesti  
12:05  Provodadžija  
12:55  Vesti  
13:05  Provodadžija  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Suze moje sestre (R)  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Suze moje sestre  
19:00  Čađava mehana  
21:00  Provodadžija  
22:00  Goli život  
23:20  Novajlije reality