Izvor:
04.10.2016 u 23:29
0

MALTRETIRANJE SRPSKOG ODBORNIKA: Ne dozvoljavaju mu da prisustvuje sednicama Skupštine opštine!

Odborniku Srđanu Mitroviću, koji je jedini srpski predstavnik u Skupštini opštine Gnjilane, ne dozvoljava se od početka 2016. godine prisustvo na sednicama ovog opštinskog organa.

Mitrović kao razlog navodi to što je od početka ove godine i predsednik Privremenog organa opštine Gnjilane po srpskom sistemu.

– Pre početka svake sednice odbornici se izjašnjavaju o tome da li bi trebalo da učestvujem na skupštinskom zasedanju. Do sada su mi zabranjivali prisustvo, tako da ove godine nisam učestvovao u radu Skupštine opštine ni na jednoj sednici – ističe Mitrović.

U izjavi za RTV Puls iz Šilova, pravni savetnik Centralne izborne komisije (CIK) Ðemalj Pecani kaže da je upoznat sa ovim slučajem.

On ističe da se CIK bavi samo izbornim procedurama, dok je ovakav slučaj u nadležnosti Ministarstva za lokalnu samoupravu.

Predstavnik civilnog sektora i predsednik nevladine organizacije "Centar za depolitizaciju kosovskog društva", Nebojša Simić, kaže za Puls da je ovakav postupak prema odborniku Srđanu Mitroviću nedopustiv.

– Zakon o lokalnim izborima se mora poštovati. U ovom slučaju moralo bi da reaguje resorno ministarstvo, a trebalo bi da bude i predmet razgovora Beograda i Prištine, kako ubuduće ne bi dolazilo do ovakvih problema – rekao je Simić.

Iako je Ministarstvo za lokalnu samoupravu, koje je nadležno u ovakvim situacijama, upoznato sa ovim slučajem, do sada se niko nije oglasio.

Skupština opštine Gnjilane ima 35 odbornika, od kojih dva odbornička mesta pripadaju nevećinskim zajednicama, u ovom slučaju srpskoj i turskoj.

Iako po zakonu njima pripada i mesto potpredsednika opštine za zajednice, do sada on nije izabran, iako do novih izbora ima samo oko godinu dana.

Predsednik opštine Gnjilane Ljutfi Haziri, od postavljenja na tu funkciju januara 2014. godine, još nije posetio nijednu srpsku sredinu u ovoj opštini, u koje ništa značajno nije ni investirano od strane lokalne samouprave.

Tanjug
Foto: Twitter/LVetevendosje

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter