PALMER: Misli da bi Beograd i Priština u rešavanju kosovskog problema mogli da se posluže primerom Severne Makedonije! (FOTO)

 

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer izjavio je da bi Beograd i Priština u rešavanju kosovskog problema mogli da se posluže primerom Severne Makedonije.

-Cilj SAD, EU i zemalja regiona je isti  napredak, dok s druge strane ruskom uticaju više odgovara da u ovim zemljama vlada korupcija i nesređeno stanje. Na primeru Severne Makedonije najbolje je vidljivo kako se odupreti negativnom uticaju, preuzeti odgovornost i okončati stagnaciju, što je i recept koji mogu primeniti i Srbija i Kosovo-kazao je Palmer 

Na pitanje da li postoji jedinstvena politika SAD i EU kada je u pitanju region Zapadnog Balkana, Palmer je odgovorio da se tu apsolutno ništa nije promenilo.

-Kao i prethodnih četvrt veka, naš je cilj kada je u pitanju zapadni Balkan...da pomognemo ovom regionu da se pomeri dalje ka zapadnim integracijama i EU, da zajednički pomognemo državama zapadnog Balkana da uspešno sprovedu ključni set reformi i promena koje će im pomoći na putu ka evroatlantskim integracijama- istakao je Palmer.

Palmer, međutim, smatra da bi Rusija možda više volela da vidi region koji je podijeljen, frakcionisan, u kojem vladaju tenzije.

-Na svu sreću, vizija koju dele SAD i Evropska unija je ista kao i vizija samih zemalja zapadnog Balkana, koje žele uspeh i put napred. Ali, Rusi će, naravno, nastaviti sa svojim delovanjem kao i do sada, i sa svojim negativnim uticajem, što smo imali priliku da vidimo kada je reč o Prespanskom sporazumu-tvrdi on.

 

Izvor:Tanjug
Foto:YouTube/Printscreen

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

                   Nedelja 

04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
09:00  Bolja zemlja
11:00  Prelo u našem sokaku
11:55  Vesti
12:05  Prelo u našem sokaku
12:55  Vesti
13:00  Prelo u našem sokaku
14:00  Vesti
14:05  Parovi - Nedeljni ručak
16:00  FILM
17:30  Telemaster
18:10  Glamur specijal
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Live
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro