Izvor:
09.05.2019 u 19:29
0

PALMER: Misli da bi Beograd i Priština u rešavanju kosovskog problema mogli da se posluže primerom Severne Makedonije! (FOTO)

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer izjavio je da bi Beograd i Priština u rešavanju kosovskog problema mogli da se posluže primerom Severne Makedonije.

-Cilj SAD, EU i zemalja regiona je isti napredak, dok s druge strane ruskom uticaju više odgovara da u ovim zemljama vlada korupcija i nesređeno stanje. Na primeru Severne Makedonije najbolje je vidljivo kako se odupreti negativnom uticaju, preuzeti odgovornost i okončati stagnaciju, što je i recept koji mogu primeniti i Srbija i Kosovo-kazao je Palmer

Na pitanje da li postoji jedinstvena politika SAD i EU kada je u pitanju region Zapadnog Balkana, Palmer je odgovorio da se tu apsolutno ništa nije promenilo.

-Kao i prethodnih četvrt veka, naš je cilj kada je u pitanju zapadni Balkan…da pomognemo ovom regionu da se pomeri dalje ka zapadnim integracijama i EU, da zajednički pomognemo državama zapadnog Balkana da uspešno sprovedu ključni set reformi i promena koje će im pomoći na putu ka evroatlantskim integracijama- istakao je Palmer.

Palmer, međutim, smatra da bi Rusija možda više volela da vidi region koji je podijeljen, frakcionisan, u kojem vladaju tenzije.

-Na svu sreću, vizija koju dele SAD i Evropska unija je ista kao i vizija samih zemalja zapadnog Balkana, koje žele uspeh i put napred. Ali, Rusi će, naravno, nastaviti sa svojim delovanjem kao i do sada, i sa svojim negativnim uticajem, što smo imali priliku da vidimo kada je reč o Prespanskom sporazumu-tvrdi on.

Izvor:Tanjug
Foto:YouTube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter