VUČIĆ: Mir i stabilnost najveći i najvažniji ciljevi zemlje, koje bez evropske podrške nismo mogli i nećemo moći da ostvarimo!

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je sinoć da su mir i stabilnost najveći i najvažniji ciljevi zemlje, koje, međutim, bez evropske podrške nismo mogli i nećemo moći da ostvarimo. 

Vučić je na svečanom prijemu Delegacije EU u Srbiji povodom obeležavanja Dana Evrope podsetio da je to važan dan za Srbiju, jer slavi i Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope, te istakao da je srpski narod jedan od, proporcionalno svom broju, od pet najstradalnijih naroda u oba svetska rata. 

- Naš današnji izbor, zašto slavimo Dan Evrope, jeste Evropa. Evropa koju ističemo sa možda manje ushićenja i entuzijazma, ali to ističemo s racionalnijim, odgovornijim i ozbiljnijim pristupom. Najznačajniji razlog za to jeste što je pre gotovo 70 godina stvorena zajednica koja je svojim članicama osigurala mir - kazao je Vučić.

On je naglasio da 69 godina te zemlje nemaju sukobe i ratove - ono što je našoj zemlji potrebno više nego bilo šta drugo i više nego ikada. 

- Upravo zato sa sigurnošću mogu da utvrdim da ne postoji važniji razlog od prihvatanja politike i vrednosti Evrope, očuvanje mira, stablnosti i garancija budućnosti naše dece i zemlje u celini - rekao je predsednik Srbije.

Vučić je ukazao da je to posebno važno danas kada se suočavamo s brojnim problemima i pritiscima i primetio da je Srbija jedina zemlja koja ima poglavlje 35 u pristupnim pregovorima.

Istakao je da je zbog toga važno da na razumam i racionalni način kažemo da je Evropa naš izbor, jer hoćemo da pripadamo društvu uređenih zemlja, da čuvamo mir, dobro razumemo sa komšijama.

- I danas u Evropi čućete mnoge glasove koji će različite stvari da zamere Srbiji. I u Srbiji ćete čuti mnogo glasova ljudi, koji nisu n glupi ni neobrazovani, koji će glasno govoriti protiv Evrope. Ali još nisam čuo kakvo bi bilo rešenje i šta bsmo radili u svim sferama života bez Evrope - rekao je Vučić.

Vučić je kazao da Srbija pripada Evropi ne samo geografski, nego i vrednosno, jer želimo da pripadamo takvom društvu i to je naš izbor.

- Da bismo tamo bili sem teških stvari koje ne zavise od nas, a reč je o KiM, moraćemo sebe da menjamo, mnogo toga u našoj ekonomiji da promenimo, iako smo uspeli mnogo toga učinimo u proteklom periodu - rekao je on podsećajući da je Srbija sa ivice bankrota postala jedna od pet evropskih zemalja sa najvišim rastom, i među tri koja ima suficit treću godinu zaredom. 

Konstatovao je, međutim, da su Srbiji potrebni evropsko znanje, inovativne tehnologije, robotika, veštačka inteligencije, a bez Evrope i drugih sila u tim oblastima nećemo moći ništa da uradimo.

Predsednik je kazao da ćemo morati da se još menjamo u oblasti vladavine prava, te naveo da je zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije upućen skupštini, da su na putu i ustavni amandmani i da se završava medijska strategija.

Prema njegovim rečima neophodno je da se uspostavi poverenje sa građanima, na čemu će morati dalje da se radi.

- Sve ono što naše poverenje čini krhkim moraćemo da se borimo da ga popravljamo i podižemo, moraćemo jedni druge više da poštujemo. Nemojte da se ljutite na nas Srbe kada nam se ponekad čini da nismo dovoljno poštovani, mislimo da zaslužujemo više. Kao što znate Srbija nije kukala, nikada nije i neće ništa više da traži nego poštovanje. Onoliko koliko Srbija napreduje pružite poštovanje i ništa više. Koliko poštujemo Evropu toliko očekujemo od vas - poručio je.

Vučić se zahvalio Evropi na ogromnoj podršci Srbiji, podsetivši da je kako bi Srbija izašla na kraj sa ekonomskom krizom i da li bi pobedila nedaće bez evropskih investicija i donacija, sa kojima je to bilo neuporedivo lakše.

Na kraju je, apelujući na Evropu da i dalje pomaže Srbiji, poručio da će Srbija biti ne samo dobar, lojalan i pouzdan partner, već i deo Evrope.

 

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Petak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Provodadžija
22:00  Parovi - Live
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro