POJAVA NOVE DROGE NA ULICAMA SRBIJE: Dejstvo sto puta jače od dejstva marihuane!

 

 Na ulicama Srbije pojavila se nova droga, sintetički kanabinoid čije je dejstvo 100 puta jače od dejstva marihuane. 

To je šesta psihoaktivna supstanca koja je u poslednjih godinu dana otkrivena u Srbiji i koja je stavljena na list zabranjenih kontrolisanih supstanci.

Rukovodilac Centra za monitoring droga Ministarstva zdravlja dr Jelena Janković kaže da se nakon konzumiranja novootkrivene droge javljaju crvenilo očiju, euforija uznemirenosti, aneksioznost, ali i da sve može da pređe u pokušaj samoubistva.

Radi se o biljnoj mešavini zelene boje koja je poprskana sintetskim jedinjenjem i koristi se u vidu pušenja. 

Supstanca je veoma opasna, a mladi toga često nisu svesni. Izaziva ozbiljna oštećenja kardiovaskularnog sistema, poremećaj rada srca, povišen pritisak, oštećenje bubrega, ali i smrtni ishod -  rekla je Janković.

Droga je prvi put u evropskom monitoring centru evidentirana 2015. godine, a u Nemačkoj i SAD  je otkrivena 2016. godine. Prošle nedelje pojavila se i na ulicama Srbije.

Ova droga ima više uličnih naziva. Zovu je "jagoda", "borovnica", "zvakica" i slično.

Komisija za borbu protiv droge Ministarstva zdravlja inicirala je kod Ministarstva pravde da se pooštri kaznena politika za one koji prodaju drogu mladima. 

Janković kaže da je ministarstvo pravde prihvatilo inicijativu i da su u novi nacrt Krivičnog zakona uvedene visoke kazne.

Kazna za sve koji proizvode, prodaju i koriste maloletna lica za prodaj droge biće pet do 15 godina. Za one koji nude maloletnim licima drogu i omogućavaju njeno uzimanje u lokalima, javnim mestima u blizini škola biće kažnjeni od dve do deset godina. Za sve koji poseduju veliku količinu droge zaprećena kazna je tri do deset godina zatvora -  pojasnila je Janković.

Komisija za borbu protiv droge pokrenula je program edukacije mladih po osnovnim i srednjim školama, ali i njihovih roditelja i nastavnika.

Za godinu dana kroz program je prošlo 36.000 učenika, 7.000 nastavnika i oko 3.000 roditelja.

Na klinikama za psihijatriju u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Beogradu, Leskovcu otvoreni su i centri za lečenje mladih od zavisnosti, koji podrazmeva hitnu hospitalizaciju ali i intenzivan rad sa roditeljima.

 

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva 

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Petak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Provodadžija
22:00  Parovi - Live
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro