EVROPSKA UNIJA PORUČILA: Zaštita prava nacionalnih manjina je korisna za čitavo društvo!

 Savet Evrope i Evropska unija će nastaviti da pružaju podršku zaštiti i promociji prava nacionalnih manjina u Srbiji jer je to ne samo korisno za čitavo društvo, već i značajno doprinosi procesu evropskih integracija Srbije. 

Ovo je jedan od zaključaka današnje prezentacije Ekspertskog izveštaja o postojećim modelima obrazovanja na jezicima nacionalnih manjina u Srbiji, koju su organizovali Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i zajednički projekat Evropske unije i Saveta Evrope "Jačanje zaštite nacionalnih manjina u Srbiji". 

Državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Anamarija Viček istakla je u svom uvodnom izlaganju značaj ovog nezavisnog ekspertskog izveštaja za poboljšanje modela obrazovanja na jezicima nacionalnih manjina, kao i ispunjenje jedne od aktivnosti koje proizlaze iz Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina. 

Ovaj izveštaj daje dodatnu perspektivu novom izveštaju o primeni Evropske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima u Republici Srbiji i preporukama datim institucijama Srbije u aprilu ove godine. Napredak postignut u obuci nastavnika za obrazovanje na jezicima manjina je pohvaljen, a pokazalo se da obrazovanje na manjinskim jezicima kao glavnim sredstvom podučavanja dobro funkcioniše i daje dobre rezultate - rekao je  šef kancelarije Saveta Evrope u Beogradu, Tobias Flesenkemper.

Ekspertski izveštaj o postojećim modelima obrazovanja na manjinskim jezicima u Srbiji i drugim državama sa preporukama za izmenu postojećih modela obrazovanja na manjinskim jezicima pripremila je Claudine Brohy sa Univerziteta u Frajburgu i član Komiteta eksperata za Evropsku povelju o regionalnim ili manjinskim jezicima. 

Predstavnici državnih institucija, nacionalnih saveta nacionalnih manjina i međunarodnih organizacija pristustvovali su ovoj prezentaciji, koja je organizovana u okviru akcije "Jačanje zaštite nacionalnih manjina u Srbiji", koja je deo zajedničkog programa Evropske unije i Saveta Evrope, "Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku". 

 

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30 Rano jutro
06.45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
13:50 Dnevnik
14:10 Parovi - Jutarnja kafica
14.30 Serija: Suze moje sestre
15:20 Posle ručka
16:00 Vesti
16:10 Posle ručka - nastavak
17:30 Telemaster
18:10 Kviz: Naslovna strana
18:30 Glamur
19:00 Upoznajte parove
21:00 Goli život
23:00 Parovi - Poželi pesmu
02:30 Parovi - Live