EVROPSKA UNIJA PORUČILA: Zaštita prava nacionalnih manjina je korisna za čitavo društvo!

 Savet Evrope i Evropska unija će nastaviti da pružaju podršku zaštiti i promociji prava nacionalnih manjina u Srbiji jer je to ne samo korisno za čitavo društvo, već i značajno doprinosi procesu evropskih integracija Srbije. 

Ovo je jedan od zaključaka današnje prezentacije Ekspertskog izveštaja o postojećim modelima obrazovanja na jezicima nacionalnih manjina u Srbiji, koju su organizovali Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i zajednički projekat Evropske unije i Saveta Evrope "Jačanje zaštite nacionalnih manjina u Srbiji". 

Državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Anamarija Viček istakla je u svom uvodnom izlaganju značaj ovog nezavisnog ekspertskog izveštaja za poboljšanje modela obrazovanja na jezicima nacionalnih manjina, kao i ispunjenje jedne od aktivnosti koje proizlaze iz Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina. 

Ovaj izveštaj daje dodatnu perspektivu novom izveštaju o primeni Evropske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima u Republici Srbiji i preporukama datim institucijama Srbije u aprilu ove godine. Napredak postignut u obuci nastavnika za obrazovanje na jezicima manjina je pohvaljen, a pokazalo se da obrazovanje na manjinskim jezicima kao glavnim sredstvom podučavanja dobro funkcioniše i daje dobre rezultate - rekao je  šef kancelarije Saveta Evrope u Beogradu, Tobias Flesenkemper.

Ekspertski izveštaj o postojećim modelima obrazovanja na manjinskim jezicima u Srbiji i drugim državama sa preporukama za izmenu postojećih modela obrazovanja na manjinskim jezicima pripremila je Claudine Brohy sa Univerziteta u Frajburgu i član Komiteta eksperata za Evropsku povelju o regionalnim ili manjinskim jezicima. 

Predstavnici državnih institucija, nacionalnih saveta nacionalnih manjina i međunarodnih organizacija pristustvovali su ovoj prezentaciji, koja je organizovana u okviru akcije "Jačanje zaštite nacionalnih manjina u Srbiji", koja je deo zajedničkog programa Evropske unije i Saveta Evrope, "Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku". 

 

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

                   Nedelja 

04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
09:00  Bolja zemlja
11:00  Prelo u našem sokaku
11:55  Vesti
12:05  Prelo u našem sokaku
12:55  Vesti
13:00  Prelo u našem sokaku
14:00  Vesti
14:05  Parovi - Nedeljni ručak
16:00  FILM
17:30  Telemaster
18:10  Glamur specijal
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Live
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro