MINISTARSTVO PRAVDE OBJAVILO: Biće izrađen finalni nacrt strategije!

 Ministarstvo pravde objavilo je na svom sajtu radni tekst Nacionalne strategije razvoja pravosuđa za period 2019-2024. godine i pozvalo stručnu javnost da mu, u okviru konsultativnog procesa, dostavi svoje kometare na radni tekst do 15. jula.

Nakon razmatranja dostavljenih komentara, biće izrađen finalni nacrt Strategije i započet formalni proces javne rasprave, navodi se u informaciji objavljenoj na sajtu Ministarstva pravde, koje ukazuje da je donošenje nove strategije korak koji treba ispuniti u daljem procesu evropskih integracija i ispunjavanja prelaznih merila iz Poglavlja 23.

Podseća da su ključni prioriteti donošenja nove strategije: 

- dalje jačanje nezavisnosti sudstva i samostalnosti tužilaštva kroz unapređeni normativni i institucionalni okvir;

- dalje jačanje integriteta nosilaca pravosudnih funkcija kroz poštovanje etičkih principa,

- unapređenje odgovornosti pravosudnog sistema kroz jačanje mehanizma odgovornosti sudija, javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca.

- podizanje kvaliteta pravosudnog sistema jačanjem stručnosti i osposobljenosti nosilaca pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu.

Takođe, kako kaže, nova strategija je važna i radi daljeg podizanja nivoa efikasnosti pravosudnog sistema kroz analizu i prilagođavanje pravosudne mreže, smanjenje ukupnog broja nerešenih predmeta i sprečavanje nastanka dodatnih starih predmeta, kao i zbog razvijanja IT sistema u pravosuđu sa ciljem postizanja modernog e-pravosuđa, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Dodaje se da je prioritet nove strategije i podizanje stepena poverenja javnosti u rad pravosuđa kroz dostupnost pravosudnih institucija i kontinuiranu transparentnost njihovog rada, što podrazumeva bolju funkcionalnost internet stranica pravosudnih institucija.

Članovi radne grupe koji su izradili radni tekst su predstavnici Vrhovnog kasacionog suda, Republičkog javnog tužilaštva, Državnog veća tužilaca, advokature, Pravosudne akademije, javnobeležničke komore, Društva sudija Srbije, Udruženja tužilaca Srbije, Udruženja sudija i tužilaca, kao i Komore izvršitelja. 

Doprinos izradi radnog teksta Nacionalne strategije dali su ugledni nacionalni stručnjaci koji su bili angažovani od strane USAID-ovog projekta „Vladavina prava", navodi se u saopštenju.

 

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vesti



Podeli novost

HappyTV

                   Nedelja 

04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
09:00  Bolja zemlja
11:00  Prelo u našem sokaku
11:55  Vesti
12:05  Prelo u našem sokaku
12:55  Vesti
13:00  Prelo u našem sokaku
14:00  Vesti
14:05  Parovi - Nedeljni ručak
16:00  FILM
17:30  Telemaster
18:10  Glamur specijal
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Live
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro