VULIN: Formiranje takozvane vojske Kosova je neprihvatljivo i predstavlja opasnost za ceo region!

 Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se sa ministrom nacionalne odbrane Republike Grčke Evangelosom Apostolakisom, koji je prisustvovao današnjem Prikazu u Nišu i koji je, kako se navodi u saopštenju za medije, pohvalio mudru politiku predsednika Aleksandra Vučića u rešavanju pitanja Kosova i Metohije. 

On je, kako se navodi, izrazio očekivanje da će se naći kompromisno rešenje za pitanje južne srpske pokrajine, a istovremeno je potvrdio podršku svoje zemlje teritorijalnom suverenitetu i integritetu Srbije.

Vulin je rekao da je Srbija zahvalna na kontinuiranoj podršci Grčke u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije na Kosovu i Metohiji što je, kako je rekao, potvrda iskrenog prijateljstva dve države i dva naroda.

Za Srbiju je formiranje takozvane vojske Kosova apsolutno neprihvatljivo i predstavlja opasnost za ceo region, kazao je ministar i poručio da je KFOR jedini garant bezbednosti na prostoru Kosova i Metohije u skladu sa Rezolucijom 1244.

Vulin je takođe rekao da je najveća bezbednosna pretnja Srbiji i regionu Balkana stvaranje velike Albanije, te dodao da on podržava politiku Grčke, kao i Prespanski sporazum.

Ministri su razmotrili trenutnu saradnju u oblasti odbrane i složili se da postoji prostor za njeno unapređenje, a kao najznačajnije oblasti saradnje istakli su održavanje zajedničkih vežbi.

Vulin je naglasio značaj učešća Vojske Srbije u borbenoj grupi HELBROC, gde je Grčka vodeća nacija, a u okviru koje će Vojska Srbije uzeti aktivno učešće od sledeće godine. Inače, u predstojećem periodu planirano je zajedničko učešće na vežbama MILEX i TALOS.

Ministar je takođe naglasio i značaj saradnje u oblasti vojnog obrazovanja, podsetivši da se jedan broj srpskih oficira usavršavao u vojnim školama Grčke, a ministru Apostolakisu uputio je poziv da se grčki oficiri školuju u našim vojnim školama.

Ministri odbrane Srbije i Grčke složili su se u oceni da postoji potencijal za razvoj vojno-tehničke saradnje dve zemlje.

 

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva 

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Sreda
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
13:50 Dnevnik
14:10 Parovi - Jutarnja kafica
14:30 Serija: Suze moje sestre
15:20 Posle ručka
16:00 Vesti
16.10 Posle ručka - nastavak
17:30 Telemaster
18:10 Glamur
18:30 Kviz: Naslovna strana
19:00 Upoznajte parove
21:00 Parovi - Nominacije
02:30 Parovi - Live