Izvor:
11.05.2019 u 07:44
0

KOSAČOV: Rešenje kosovskog problema mora da bude samo političko! (FOTO)

Predsednik Spoljnopolitičkog odbora gornjeg doma ruskog parlamenta, Saveta federacije, Konstantin Kosačov izjavio je danas da Srbija i ubuduće može da računa na podršku Rusije u rešavanju kosovskog problema i da je, ako je potrebno, Moskva spremna da se u svakom trenutku direktno uključi u dijalog.

Izjavio je da je stav Rusije nepromenjen u smislu da rešenje treba tražiti u okviru Ustava Srbije i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, i poručio da rešenje za Kosovo treba da postignu Beograd i Priština, bez mešanja sa strane.

U vezi s njegovom ocenom da je jedina šansa da se "usijane glave" u Prištini ohlade i da se ne dozvoli pogoršanje kosovskog problema, kao i svest da je Srbija u stanju da se odbrani, ali i da može da računa na podršku Rusije, Kosačov je izneo uverenje da -prvo i osnovno kod rešavanja kosovskog problema jeste da ne može da bude vojnog i nasilnog rešenja, rešenje može da bude samo političko.

-Na kraju krajeva, rešenje moraju da dostignu Beograd i Priština. Svi ostali ne treba da se mešaju, u najboljem slučaju treba da pomognu rešavanje problema, ali sad mi vidimo, u čitavom se slučaju pojavljuju nove komplikacije. Ako nazovemo stvari pravim imenom, proces se zaustavio, nije se zaustavio krivicom Beograda, već potezima Prištine, koja ponovo i ponovo izlazi iz duha i slova rezolucije 1244, stvara sopstvene oružane snage, uvodi 100 odsto carine na robu iz Srbije i BiH i stavlja akcenat na to da se i unutrašnji problemi i problemi sa Srbijom rešavaju nametanjem sopstvene pozicije-naveo je Kosačov.

Prema njegovom mišljenju, -Priština u tome dobija pomoć i podršku od SAD.

-Ja sad ne mogu da govorim o celom Zapadu, mislim da je pozicija EU odgovornija, ali i oni se sada brinu što Priština sada sve agresivnije i agresivnije rešava svoj kosovski problem. Glave treba da ohlade i oni u Prištini i oni izvan Prištine, u Vašingtonu, koji bi da igraju na emocije, jer na taj način ruše, a ne pomažu politički proces-ocenio je Kosačov.

-Mi imamo mnogo pitanja u vezi s poslednjom inicijativom da se 29. aprila održi sastanak u Berlinu. Mi ne znamo zbog čega je taj sastanak sazvan, zašto su tražili još jedan sastanak u Parizu, kako je određivan sastav učesnika. Albanska strana traži da se uključi i SAD. Možda će to i biti opravdano, ali u tom slučaju, apsolutno treba i Rusija da se uključi-kazao je Kosačov.

Upitan kako danas ocenjuje poziciju Srbije u dijalogu u odnosu na pre nekoliko godina. Kosačov je kazao da -misli da je pozicija jača.

-Srbija traži rešenja i mogućnost da se donesu odluke, ali mora da ostane u okvirima Ustava RS, to je principijelno važno, i u okviru Rezolucije 1244. Sve što se uklapa u te pravne okvire je apsolutno dopustivo sa moje strane i može da se pozdravi sa ruske strane. Hvala Bogu, Beograd je sačuvao sposobnost da sačuva dijalog i s Briselom, i s Moskvom i s Vašingtonom- rekao je Kosačov.

Koliko je Rusija važna Srbiji i pitanje koliko je Srbija važna Rusiji, Kosačov je ocenio da je -i duhovno i politički i ekonomski i društveni partner upravo Srbija.

-Nema sumnje da smo i u prošlosti, i u sadašnjosti i sigurno i u budućenosti ćemo ostati zajedno. Šetnja ''Besmrtnog puka'', Dan pobede, parada u Nišu, to kako se radi u Srbiji, ne radi se nigde u svetu, razume se, osim u Rusiji, i mi vrlo visoko cenimo tu moralnu i odgovornu poziciju Beograda. Imamo mnogo zajedničkih interesa. Mi identično gledamo na ulogu UN, međunarodno pravo, imamo ogromne kolosalne ekonomske projekte, gas, atomska energija, poljoprivreda. Za nas je Srbija jedan od najvažnijih sagovornika i u Evropi i na globalnom nivou- zaključio je Kosačov.

Izvor:Tanjug
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter