SUDBONOSNI DAN ZA JEREMIĆA: Počela šesta runda glasanja za GS UN!

 

U Savetu bezbednosti UN danas je počela šesta runda glasanja za novog generalnog sekretara svetske organizacije, koje će kao i prethodno, biti anonimno, ali će stalne članice Saveta bezbednosti koje imaju pravo veta imati glasačke listiće u boji.

Negativan glas na obojenom listiću neke od pet stalnih članica UN - SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska - značilo bi da se kandidat potencijalno suočava sa vetom zbog čega se ovo glasanje smatra najvažnijim do sada.

Pred početak glasanja, ambasador Rusije pri UN Vitalij Čurkin je izjavio da će novi šef UN biti izabran posle formalnog glasanja, dok je ambasadorka SAD Samanta Pauer izjavila: "Ovo je početak kraja ili kraj početka", prenosi RTS..

U prethodnom petom krugu glasanja, bivši portugalski premijer Antonio Gutereš je osvojio 12 pozitivnih, dva negativna i jedan neodređeni glas, a kandidat Srbije Vuk Jeremić osam pozitivnih, šest negativnih i jedan neodređeni glas čime je prvi u grupi kandidata iz istočne Evrope na koju je, po nepisanom pravilu rotacije, sada red da da generalnog sekretara.

- Imamo razloga da budemo zadovoljni činjenicom da smo od samog početka trke u vrhu, čime smo, verujem podigli rejting naše zemlje na međunarodnoj pozornici - rekao je tada Jeremić.

Sada, kako je dodao, počinje presudna faza u kojoj stalne članice SB UN igraju ključnu ulogu.

Ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak zauzeo je u petom krugu treće mesto sa osvojenih osam pozitivnih, sedam negativnih i nula neodređenih glasova.

Posle lošeg rezultata kandidatkinje Bugarske, šefice Uneska Irine Bokove u dosadašnjoj fazi glasanja, bugarski premijer Bojko Borisov zatražio je od potpredsednice Evropske komisije Kristaline Georgijeve da uđe u trku za naslednika Ban Ki-muna. 

Tanjug
Foto: Twitter/CIRDS

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost