MINISTARKA SLAVICA ĐUKIĆ DEJANOVIĆ: Na kraju dana svi se vraćamo porodici!

Porodica je osnovna ćelija društva i bez obzira na sve slobode koje imamo, a i što ih više imamo, potreba i vezanost među ljudima u porodici postaje sve jača, rekla je danas ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Ðukić Dejanović nakon održane Sednice za prava deteta, a povodom Međunarodnog dana porodice.

Sednici su prisustvovala deca iz organizacije "Prijatelji dece Srbije", koja su prenela poruku da je potrebna veća i bolja komunikacija i koordinacija između profesora i roditelja i očekuju da im se pruži više ljubavi.

Ðukić Dejanović je ukazala da je Međunarodni dan porodice Generalna skupština UN ustanovila 1993. godine i dodala da u Srbiji ima nešto više od 2.200.000 porodica.

- Na kraju radnog dana, koji iziskuje mnogo napora, svi se mi vraćamo porodici koja nam daje energiju kako bi nam sutrašnji dan bio još uspešniji, jer u porodici delimo bol, radost i tugu, zbog toga želim da pozovem da porodica bude sve više - rekla je Slavica.

Ukazala je i da je porodica izvor energije za sve komunikacije van porodica i dodaje da treba negovati tu osnovnu ćeliju društva kao institucije i potrebe svakog čoveka.

Ministarka je istakla da su najugroženiji članovi porodice najmlađi i najstariji, te je današnji dan najviše posvećen njima - održavanjem Sednice o pravima deteta i Okruglim stolom "Starenje, međugeneracijska solidarnost - stari i novi izazovi".

Državna sekretarka u Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja Stana Božović istakla je da se trenutno radi na novom Nacrtu zakona o pravima deteta koji, kaže, podrazumeva novi mehanizam, a to je uspostavljenje Zaštitnika dece u Srbiji.

U Srbiji ukupno ima oko dva miliona i dvesta hiljada porodica, najzastupljenije su porodice sa jednim detetom (51,8 odsto), zatim porodice sa dvoje dece (40 odsto), porodice sa troje (6,7 odsto) i četvoro (1,1 odsto), dok su porodice sa petoro i više dece najmanje zastupljene.

 

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

 

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

                   Nedelja 

04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
09:00  Bolja zemlja
11:00  Prelo u našem sokaku
11:55  Vesti
12:05  Prelo u našem sokaku
12:55  Vesti
13:00  Prelo u našem sokaku
14:00  Vesti
14:05  Parovi - Nedeljni ručak
16:00  FILM
17:30  Telemaster
18:10  Glamur specijal
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Live
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro