Izvor:
16.05.2019 u 13:33
0

BRNABIĆ: Vlada Srbije intenzivno radi na sprečavanju korupcije na svim nivoima!

Predsednica Vlade Ana Brnabić i šef Misije MMF Jan Kes Martejn razgovarali su o sprovođenju i efektima aktuelnog savetodavnog programa koji Srbija ima sa tom finansijskom organizacijom – reformama Poreske uprave, reformama plata, nastavku reforme javnih preduzeća.

Takođe su razgovarali o donošenju fiskalnih pravila koja uključuju formulu za indeksaciju penzija i nastavak sprovođenja strukturnih reformi.

Premijerka Brnabić izvestila je šefa Misije MMF-a da projekcija rasta BDP-a za ovu godinu ostaje 3,5 odsto.

Najveći rast u prvim mesecima ove godine ima sektor građevinarstva, objasnila je premijerka i dodala da on iznosi čak više od 13 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Naglasila je da će vrednost novog investicionog ciklusa za infrastrukturne projekte u Srbiji biti veći od osam milijardi evra.

Šef misije MMF Jan Kes Martejn je pohvalio odlične rezultate po pitanju stranih direktnih investicija, koje su ove godine u prva četiri meseca iznosile 1,2 milijarde evra, što je bolji rezultat nego prošle godine.

On je istakao da je potrebno stvoriti više fiskalnog prostora za veće ulaganje domaćeg privrednog sektora, što bi znatno povećalo rast BDP-a i ojačalo privatni sektor.

Na sastanku je zaključeno da je neophodno više raditi na sprečavanju odliva stručnog kadra iz Srbije, što je prema rečima šefa misije MMF-a zajednički problem za sve države regiona.

Premijerka Brnabić je istakla da je Agencija za cirkularne migracije, koja će biti osnovana, deo strategije povratka naših ljudi koji žive i rade u inostranstvu.

Agencija bi, prema njenim rečima trebalo da im pruži svu neophodnu podršku po tom pitanju.

Vlada Srbije intenzivno radi na sprečavanju korupcije na svim nivoima, objasnila je predsednica vlade, dodajući da je zakon o borbi protiv korupcije prošao vladu i da je trenutno u skupštinskoj proceduri, navodi se u saopštenju.

Zahvaljujući efikasnoj Upravi znatno je smanjena mogućnost korupcije i omogućena veća transparentnost državnog aparata, rekla je premijerka.

Poseban akcenat države je na sprečavanju sive ekonomije, napomenula je Brnabić i osvrnula se na novu aplikaciju eInspektor koja je počela sa radom početkom ove godine i koja će omogućiti umrežavanje svih inspekcija i bolje praćenje rada inspektora.

Premijerka je najavila da od septembra ove godine počinje primena jedinstvenog obrazovnog broja, koji bi trebalo da omogući praćenje učenika tokom školovanja, ali i efikasnost i poslovanje obrazovnih institucija.

Takođe, učenici, studenti i njihovi roditelji će zahvaljujući informacijama koje će biti na jednom mestu moći da saznaju sve o željenoj obrazovnoj instituciji, mogućnostima zaposlenja i koliku platu mogu očekivati za određene obrazovne profile, objasnila je premijerka.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter