16°C

Beograd

BRNABIĆ: Digitalizacija je postala svakodnevna tema kojom se bavimo!

Digitalizacija je postala svakodnevna tema u Srbiji, što ranije nije bio slučaj i građani imaju sve više poverenja u njene prednosti zahvaljujći čemu smo počeli da trčimo u korak s razvijenijim i mnogo naprednijim zemljama sveta, izjavila je srpsk premijerka Ana Brnabić.

"Digitalizacija je postala svakodnevna tema kojom se bavimo i to pokazuje da smo počeli da trčimo korak za svetom jer ona nije toliko zastupljena tema ni u mnogo naprednijim zemljama" - rekla je Brnabićeva na konferenciji Digital Day 2019. u Beogradu.

Ona je navela da je pre dve godine u svom ekspozeu navela da su dva glavna prioriteta za vladu digitalizacija i obrazovanje, i istakla da je Srbija mnogo drugačija država i da se o tome znatno više govori.

Govoreći o tome kako digitalizacija menja društvo i državu, ona je rekla da je današnje vreme jako interesantno i da je sadašnja generacija privilegovana da živi u vreme nove industrijske revolucije.

"Ona će promeniti svet na isti način kao što su ga prethodne menjale, samo što će ona najbrže do sada promeniti svet" - rekla je Ana Brnabić.

Zemlje koje nisu pobedile u 3. industrijskoj revoluciji sada imaju šansu da to isprave u vreme nove, 4. industrijske revolucije, istakla je predsednica Vlade Srbije.

"Živimo u vreme kad nam je pružena nova šansa da promenimo privredu, ekonomiju i postanemo jedni od pobednika vremena. Srbija ima potencijal i znanje i treba još da utegnemo pravni okvir i mislim da ćemo moći da trčimo trku sa najnaprednijim zemljama sveta" - rekla je premijerka.

Ona je navela da je imajući u vidu temu današnje konferencije rekla da je poverenje najteže uspostaviti u vreme kada su promene najveće.

"Mislim da je nepoverenje građana bilo ogromno pre dve godine u vezi s' tim šta znači digitalizacija. Ako trčite u korak s' vremenom i idete u susret promenama, imaćete više sanše da završite ono što ste hteli ranije. Poverenje se uspostavlja korak po korak" - rekla je Ana Brnabić.

Dodala je da je poverenje danas u to mnogo veće i da građani sada više znaju o tome šta znači digitalizacija, odnosno euprava.

Ona je rekla da su građanima danas na raspolaganju brojni servisi koji u velikoj meri olakšavaju završavanje različitih obaveza i poslova poput prijave deteta odmah po rođenju još u porodilištu, dobijanja recepata za lekove, prijave dece u vrtiće i mnogi drugi.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar