Izvor:
16.05.2019 u 14:41
0

JOKSIMOVIĆ: Pokazujemo da smo ozbiljan kandidat za članstvo i da je naša posvećenost evorpskom putu jasna!

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović uručila je u Sofiji ugovore za projekte prekogranične saradnje Srbije i Bugarske i istakla da je regionalni razvoj Srbije, pored uvođenja obaveznih standarda i napretka društva, jedna od glavnih tema evropskih integracija.

Joksimović se u Sofiji sastala sa ministarkom za regionalni razvoj i javne radove Bugarske Petjom Avramovom i uručila ugovore za Drugi poziv programa INTERREG – IPA u okviru prekogranične saradnje Srbije i Bugarske 2014-2020.

Ukupna vrednost Programa s nacionalnim sufinansiranjem iznosi 34,1 milion evra, od čega je 28,9 miliona evra iz Instrumenta EU za pretpristupnu pomoć (IPA II), a tim sredstvima će biti finansirani zajednički projekti srpskih i bugarskih partnera koji jačaju ekonomsku saradnju u pograničnom programskom području kroz održivo korišćenje prirodnih i kulturnih dobara.

U Srbiji će se projekti, čije su prioritetne oblasti saradnje održivi turizam, mladi i zaštita životne sredine, sprovoditi u Nišu, Leskovcu, Soko Banji, Merošini, Trgovištu, Boljevcu, Negotinu, Beloj Palanci i Lebanu.

Joksimović je rekla da su predsednik vlade Bugarske Bojko Borisov i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru potvrdili međusobnu opredeljenost za jačanje svih vrsta saradnje dve zemlje, a da ona i bugarska ministarka pokazuju kako Srbija i Bugarska, na korist građana, sarađuju i u korišćenju fondova EU.

Ministarka je rekla da Srbija ima sedam prekograničnih projekata sa sedam susednih država u regionu, ali da je činjenica da je program sa Bugarskom jedan od najboljih, sa najviše realizovanih projekata.

"Nadam se da je i današnji događaj potvrda da ćemo nastaviti uspešnu saradnju i u narednoj perspektivi, od 2021. do 2027, koju ćemo nastojati da zajednički prioritizujemo i da nađemo strateški važne projekte za naše dve zemlje i za, pre svega, manje razvijena područja" – rekla je Joksimović.

Ona je navela da su dva ministarstva u intenzivnoj komunikaciji kako bi pronašli projekte koji su strateški važni za obe države i građane, te istakla da veruje da će i projekti za koje su uručeni ugovori, a za koje se pokazalo da su najuspešniji u velikoj konkurenciji, doneti konkretnu korist za okruge u Srbiji i Bugarskoj i za građane.

Ministarka je rekla da je Srbija veoma zainteresovana da koristi iskustva Bugarske, koja je, i pored problema u početku, naučila da koristi fondove EU i danas je zemlja koja to, kao članica, možda i najbolje čini.

"Mi smo veoma zainteresovani da naučimo i iz grešaka i iz onoga što je dobro u međuvremenu urađeno i da se pripremimo u punoj meri za članstvo Srbije u EU, koje je naš cilj i koje, iako ne govorimo o godinama, očekujemo u perspektivi" rekla je Joksimović i dodala da Srbija pre svega treba da bude spremna za ravnomeran regionalni razvoj kroz korišćenje EU fondova.

Ona je istakla da svi koji su dobili projekte imaju pouzdanog partnera u Ministarstvu za evropske integracije, te dodala da veruje da će ti projekti podstaći i druge da učestvuju u programu saradnje.

Joksimović je objasnila da je u Srbiji uspostavljena mreža od 16 regionalnih razvojnih agencija, koje će u narednom periodu preuzeti ulogu i pomoći lokalnim samoupravama i zainteresovanima kako bi pripremile dobre projekte koji će biti konkurentni i koji će moći da povuku sredstva.

Istakla je i da bi bilo dobro da se predstavnici opština iz dve države upoznaju i ostanu u kontektu, kako bi sarađivali i imali veće šanse da privuku sredstva iz evropskih fondova zahvaljujući dobrim projektima.

Joksimović je istakla da Bugarska pokazuje da iskreno podržava evropski put Srbije, ali i da Srbija pokazuje odgovornost i ozbiljnost.

"Pokazujemo da smo ozbiljan kandidat za članstvo i da je naša posvećenost evorpskom putu jasna, bez obzira na političke probleme koji postoje u EU i na našem putu. Regionalni razvoj i regionalna agenda Srbije su glavna tema evropskih integracija, pored uvođenja obaveznih standarda i napretka društva i na tome kao društvo moramo da radimo" rekla je Joksimović.

Ona je istakla da veruje da će Srbija u Bugarskoj imati dobrog suseda, kao i obrnuto, te da će međuljudski i bilateralni odnosi biti unapređeni, kako bi se što više uradilo za građane i dve države.

Joksimović je pozvala ministarku za regionalni razvoj i javne radove Bugarske Petju Avramovu u posetu Srbiji, gde bi, kako kaže, mogle zajedno da obiđu neke od dobrih projekata sa obe strane.

Ministarka je korisnicima iz Srbije poželela uspeh u realizaciji projekta i poručila da će biti sproveden striktan monitoring u korišćenju sredstava implementaciju projekata.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter