Izvor:
22.05.2019 u 09:01
0

KRIZA POLITIČKOG SISTEMA U AUSTRIJI: Šta će se dogoditi ako bude izglasano nepoverenje Kurcu?

Nakon videa sa Ibice, postoji mogućnost da će u parlamentu u Beču kompletnoj vladi Austrije biti izglasano nepoverenje. Austrijski politikolog Tomas Hofer objašnjava za DW koje su moguće opcije.

DW: U ponedeljak (27.5.) se u parlamentu glasa o poverenju kancelaru Kurcu. Šta će se dogoditi ako bude izglasano nepoverenje?

Tomas Hofer: Onda će zaista biti kraj ove vlade i ovog kancelara. Predsednik bi onda trebalo da imenuje stručnjaka ili službenika da formira vladu koja bi dalje vodila državne poslove. Ta osoba bi bila na dužnosti do formiranja nove vlade nakon izbora u septembru. Tako nešto se u Austriji još nikad nije dogodilo i to bi bila kriza čitavog političkog sistema. Zato sada u pozadini traje političko natezanje: vrši se pritisak na socijaldemokrate (SPÖ) da ne podrže izglasavanje nepoverenja vladi.

Svi članovi Slobodarske stranke napustili su vladu nakon što je ministar unutrašnjih poslova Herbert Kikl morao da podnese ostavku zbog afere Ibica. Objavljeno je da će biti formirana prelazna vlada do novih izbora u septembru. Koliko bi takva vlada uopšte biti sposobna da deluje?

Kancelar Kurc je zamislio tako da on i ministri iz njegove Austrijske narodne partije (ÖVP) ostanu u vladi, a da se ispražnjena mesta samo popune stručnjacima i službenicima. U tom slučaju ne mogu se očekivati nekakve velike promene zakona, jer i sa manjinskom vladom Austrija gotovo da uopšte nema iskustava. Slobodnjaci će sada biti u blokadi jer su izbačeni iz vlade, tako da to neće biti vlada koja će zaista moći da deluje.

Koje će to posledice imati na političku svakodnevnicu Austrije?

Pokrenute su mnoge reforme koje je kancelar Kurc hteo da progura zajedno sa partnerima iz FPÖ. One će sve da propadnu. Ne sme se zaboraviti da su socijaldemokrate veoma ljute, jer je do mnogih od tih inicijativa došlo uprkos njihovom oštrom protivljenju. Projekti koje bi trebalo da prihvati parlament teško da će biti privedeni kraju. Mnogo toga bi moglo da bude vraćeno na početak i biće teško pokrenuti novu inicijativu.

Tomas Hofer: Mnogo toga bi moglo da bude vraćeno na početak i biće teško pokrenuti novu inicijativu

Za Kurca je to i simbolično pitanje: da li će nastaviti dalje i na izborima se predstavljati kao kancelar ili samo kao prvi čovek svoje stranke? To će biti razlika koja će se videti i u njegovim nastupima. Sigurno je da će socijaldemokrate na to strogo da paze, jer oni ne žele da Kurcu ostave mogućnost da se i dalje predstavlja kao kancelar.

Ako bude izglasano nepoverenje, odnosno ako padne kompletna vlada Austrije, koga bi onda predsednik Van der Belen mogao da postavi kao privremenog kancelara?

To je veliko pitanje. To bi morala da bude neka ugledna, nestranačka osoba koja u javnosti uživa ugled. A takvih nema baš mnogo. Bivši predsednik Hajnc Fišer već je stavio do znanja da nije zainteresovan za taj položaj. On doduše nije potpuno odbio tu mogućnost, ali je iskazao svoju nedoumicu. Ali to je scenario o kojem će javnost da razmišlja tek kada se bude znalo da li je Kurc politički preživeo glasanje o poverenju.

Tomas Hofer je austrijski politički savetnik, politikolog i komunikolog.

Happytv.rs/Dojče vele

Foto: Wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter