MIODRAG LINTA: Dvadeset sedam godina od zločina u Bradini niko nije osuđen!

 

U selu Bradina kod Konjica pre 27 godina desio se masovni ratni zločin nad Srbima koje su počinile zajedničke muslimansko-hrvatske snage, a kako navodi predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta, za zločin još niko nije osuđen, iako postoje brojni materijalni dokazi i svedočenja preživelih Srba koji su mučeni u logorima Musala i Čelebići.

Linta podseća da je u Bradini 25. maja 1992. godine na najsvirepiji način ubijeno 48 srpskih civila, a preostali koji su izbegli smrt odvedeni su u logore ili su proterani.

Linta u saopštenju navodi i da je njihova pokretna imovina opljačkana, a kuće i Crkva Vaznesenja Gospodnjeg su zapaljeni i srušeni. 

Prema njegovim rečima, odgovornost za zločine nad Srbima u Bradini i drugim srpskim selima opštine Konjic i u samom gradu snosi tadašnji opštinski vojni, policijski i politički vrh i njihovi nadređeni u Sarajevu.

Pre rata u Bradini je bilo 280 srpskih kuća sa oko 1200 stanovnika. 

Linta ističe da je 8. maja počelo suđenje dvanaestorici pripadnika tzv. Armije BiH i HVO za zločine nad Srbima u Bradini i na području opštine Konjic. 

- Nažalost, optužnicom nije obuhvaćen muslimanski politički, vojni i civilni vrh u Sarajevu što pokazuje da istraga nije imala nameru da ustanovi nalogodavce navedenog monstruoznog zločina - ocenio je Linta.

On smatra da je to još jedan dokaz da je pravosuđe BiH etnički motivisano i da je sve manje nade da će porodice žrtava dočekati pravdu za svoje najmilije. 

- Pravosuđe BiH nema za cilj da svi odgovorni za zločine nad Srbima budu privedeni pravdi već je u funkciji opravdavanja lažne i besmislene teze da su Srbi bili agresori i zločinačka strana a Bošnjaci žrtve koji su tobože vodili oslobodilački rat - ocenio je Linta. 

 

 

Izvor:Tanjug
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Sreda
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Kviz: Naslovna strana
11:55  Vesti
12:05  Provodadžija
12:55  Vesti
13:05  Provodadžija
13:55  Vesti
14:05  Serija: Suze moje sestre (R)
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Suze moje sestre
19:00  Čađava mehana
21:20  Provodadžija
22:20  Sudbine
23:20  Novajlije reality