Izvor:
06.06.2019 u 15:45
0

POPOVIĆ: Svake sankcije su nerazumne za bilo koje ekonomske odnose i ne pomažu nikome!

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije, Nenad Popović, poručio je na ekonomskom forumu u Sant Peterburgu da u savremenom svetu ekonmske sankcije nemaju nijedno razumno opravdanje, a ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto da je licemerno što su zemlje koje su najveći kritičari Rusije ostvarile najveći rast trgovine sa Rusijom u poslednjih pet godina.

Popović je na panelu "Rusko-evropski odnosi danas i sutra: Izazovi i mogućnosti za ekonomsku saradnju" rekao da se potpuno slaže sa Sijartom, kao i da Srbija najbolje zna koliko su svake sankcije besmislene, s' obzirom na iskustvo iz devedesetih godina prošlog veka.

– Po mom mišljenju svake sankcije su nerazumne za bilo koje ekonomske odnose i ne pomažu nikome – istakao je Popović dodajući da iza svake odluke o sankcijama stoje politički, a ne ekonomski razlozi.

Naveo je da ne vidi nikakve ekonomske razloge za sankcije prema Rusiji, a pogotovo ne kada su u pitanju zemlje EU ili zemlje u okruženju Rusije.

– Kada pričamo o novim tehnologijama, veštačkoj inteligenciji i slično… kako sankcije mogu da kazne ili pomognu nekom, to je sasvim prevaziđena stvar i pripada prošlosti – poručio je Popović i dodao su sankcije potpuno neshvatljiava stvar u doba razvoja digitalizacije.

Zato, kaže, imamo slučajeve kršenja sankcija i zato ima dosta evropskih proizvoda u Rusiji, a naročito je izražen slučaj da evropski proizvodi dolaze u Srbiju i tu se prepakuju i prodaju u Rusiji.

Popović ističe da Srbija sarađuje sa EU i Rusijom i da je zato za evropske zemlje ekonomski most između Rusije i Zapada.

Podsetio je da mnoge evropske kompanije zato dolaze u Srbiji kako bi svoje proizvode prodavale u Rusiji bez carine.

Kao primer je naveo slovenačko Gorenje koje čak oko 90 odsto proizvodnje prodaje na ruskom tržištu.

– Svi oni vide Srbiju kao most za evropsko i evroazijsko tržište – istakao je on.

Popović je naglasio da se vidi da biznis može da prevaziđe sankcije i porucico da je moramo da radimo zajedno.

Sijarto je rekao da je Mađarska izgubila sedam milijardi dolara zbog evropskih sankcija uvedenih Rusiji.

– Ako pogledate u poslednjih pet godina, bez emocija sagledate da li su razumne te sancije, možete samo zaključiti da nisu – rekao je on.

Sijarto je rekao da samo mogu da budu dva razloga sankcija: politički i ekonomski, ali da i ekonomski uvek ima političku pozadinu.

On je naglasio da je potrebna diskusija po pitanu opravdanosti sankcija EU prema Rusiji i da Mađarska to stalno traži, ali da do toga ne dolazi.

– Brojke će vas možda iznenaditi kada je reč o trgovini sa Rusijom. Vidimo da su Nemačka i Rusija povećale trgovinu za čak 29 odsto u poslednje tri godine, Francuska i Rusija za 45 odsto, Italija i Rusiaj za 24 odsto. Dok je Mađarska od 2014. izgubila sedam milijardi dolara izvozne mogućnosti – istakao je on.

Sijarto ističe da je potpino licemerno da pod sancijama zemlje koje najviše kritikuju Rusiju upravno one i najviše sarađuju i zarađuju na Rusiji.

Dodao je da stvarno veruje da te sankcije služe tome da se monopolizuje saradnja sa Rusijom i da se istisnu druge zemlje iz toga.

– Isto je i kada pričamo i o saradnji SAD i Kine, vidimo da je isto – dodoa je Sijarto.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter