Izvor:
07.06.2019 u 09:50
0

SAVET EVROPE POZVAO JE SRPSKE VLASTI DA OBEZBEDE ZAKON O „NESTALIM BEBAMA“ …(FOTO)

Savet Evrope pozvao je sprske vlasti da obezbede da zakon o "nestalim bebama" pod hitno bude usvojen u Skupštini Srbije kao "stvar od najvećeg prioriteta", budući da se predlog zakona nalazi u skupštinskoj proceduri još od marta 2018. godine.

Takođe je ohrabrio srpske vlasti da uspostave međunarodno dostupnu DNK bazu podataka za roditelje "nestalih beba" kako bi se olakšao proces traženja istine, navodi se u saopštenju Saveta Evrope.

Savet Evrope u ovom slučaju sprovodi nadzor nad izvršenjem presude Evropskog suda za ljudska prava iz 2013. godine, kojom je, povodom predstavke Zorice Jovanović u čiju je korist presudio, državi Srbiji naložio da zakonski i institucionalno reši pitanje nestalih beba.

Telo za nadzor Saveta Evrope, u saopštenju je ukazalo da je usvajanje ovog posebnog zakona (leks specijalis) važno zbog uvođenja mehanizma za pružanje pojedinacnih obeštećenja svim roditeljima "nestalih" beba i da mu pristupe kao pitanju od najvišeg prioriteta.

Takođe je naglasio potrebu osiguravanja da novi mehanizam istrage bude adekvatno nadgledan kako bi efikasno funkcionisao u praksi, uključujući pružanje relevantne obuke sudijama i drugim zainteresovanim stranama, efikasnu razmenu informacija između četiri istražna suda i efikasne procedure za međunarodno utvrđivanje činjenica.

Telo, koje čine zamenici ministara Saveta Evrope, najavilo je da će ispunjenje presude nastaviti da razmotra na svom sledećem sastanku u septembru.

Komitet smatra da je usvajanje zakona apsolutno neophodno da bi roditelji nestalih beba dobili informacije o sudbini dece, kao i individualnu odštetu.

Nalog Srbiji za zakonsko i institucionalno rešavanje pitanja nestalih beba izdao je 2013. godine Sud za ljudska prava u Strazburu u presudi povodom slučaja Zorice Jovanović u čiju je korist presudio.

Tom odlukom je Srbiji naloženo da isplati 10.000 evra odštete i sudske troškove Zorici Jovanović, jer država ni posle 30 godina nije uspela da objasni šta se dogodilo sa njenom bebom, koja je rođena kao zdrava u bolnici u Ćupriji u oktobru 1983, a zatim tri dana kasnije umrla.

Porodilji nikada nije ponuđeno objašnjenje niti joj je bilo dozvoljeno da vidi telo deteta, vlasti nisu uspele da pronađu ni bebinu umrlicu ni rezultate autopsije, a tužbe protiv osoblja klinike odbijene su kao neosnovane.

Izvor:Tanjug
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter