Izvor:
07.06.2019 u 12:55
0

MIHAJLOVIĆ: Srbija će prvi put imati brzu prugu!

Do sada je postavljeno 17 kilometara koloseka na brzoj pruzi Beograd – Budimpešta, kojom će vozovi moći da razviju brzinu do 200 kilometara na sat, a početkom sledeće godine počeće i izgradnja deonice Novi Sad – Subotica, rekla je danas ministarka za infrastrukturu i saobraćaj Zorana Mihajlović.

Ona je danas bila na deonici pruge Stara Pazova – Novi Sad, kod Inđije, zajedno sa predsednikom Pokrajinske Vlade Igorom Mirovićem, generalnim direktorom Infrastrukturne železnice Miroljubom Jeftićem, predstavnicima ruske kompanije Intetrešnel, koji su izvođači, potom ambasadorom Ruske Federacije i predstavnicima Opštine Inđija.

– Ovo je prvi put da Srbija gradi brzu prugu i prvi put da možemo da vidimo da su već kilometri te pruge postavljeni. Sa partnerima iz Republike Kine radimo ovaj projekat, a najzahtevniju i najtežu deonicu sa jednom od najboljih svetskih kompanija, kompanijom RŽD Internešnal iz Ruske Federacije. Važno je da imamo pruge, puteve, da imamo najbolje svetske kompanije kod nas i da sve radimo u roku. Važno nam je i da početkom naredne godine imamo završenu deonicu između Beograda i Novog Sada – rekla je ministarka Zorana Mihajlović.

Navela je da je od pre dve godine do danas rekonstruisano 500 kilometara regionalnih pruga.

Ona je rekla da je ovo važan evropski koridor, koji, kako kaže, pokazuje da se Srbija povezuje sa svetom.

– Nisu ovo samo šine i samo pragovi, ova pruga predstavlja kakav saobraćaj želimo da imamo i kako Srbija treba da izgleda pet, 10, 20 godina. Želimo da udemo moderni, da imamo najbolje tehnologije i da se razvijamo – rekla je ministarka Mihajlović.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da će pruga Beograd – Budimpešta imati ogroman značaj za Vojvodinu ne samo u infratsrukturnom smilu, već i ekonomskom, trgovinskom.

– Krajem 2021. godine ćemo moći da iz Novog Sada za pola sata dođemo do Beograda. Ova pruga je značajna za građane u Vojvodini, jer je reč o najvažnijem pravcu koji će povezati Beograd, Staru Pazovu, Inđiju, Sremske Karlovce, Petrovaradin i Novi Sad – rekao je Mirović.

On je posebno naglasio da građani „moraju da veruju u ovaj projekat i srpsko-rusku saradnju iz koje su proizašli mnogi konkretni projekti“ i zahvalio Vladi Srbije, ruskim državnim železnicama i Ruskoj Federaciji što će ovaj projekat biti završen na najefikasniji način.

Ambasador Ruske Federacije u Srbije Aleksandar Čepurin istakao je da ta država ima izuzetnu ekonomsku saradnju sa Srbijom, podsetio da je trgovniska razmena prošle godine između dve zemlje iznosila 3,6 milijardi dolara.

– Da bi ta saradnja bila još uspešnija neophodno je da Srbija proizvodi još više robe za rusko tržište, a imajući u vidu koliko Srbija napreduje, sigurni smo da je za tako nešto i sposobna. Drugi uslov je saobraćajna infratsruktura, odnosno putevi i pruge – rekao je Čepurin.

Radovi na otvorenoj pruzi Stara Pazova-Novi Sad vredni su 247,9 miliona dolara, a izvodi ih ruska kompanija RŽD Internešnal. Predviđeno je da deonica bude završena do kraja decembra 2021. godine.

Modernizacija i izgradnja dvokolosečne železničke pruge uključuje i izgradnju tunela i vijadukta „Čortanovci“.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter