Izvor:
12.06.2019 u 11:02
0

IVICA DAČIĆ: Centralno-evropska inicijativa je ostala dosledna svom strateškom cilju uspostavljanja kohezione Evrope!

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je danas da je Centralno-evropska inicijativa (CEI) i posle 30 godina od nastanka ostala dosledna svom strateškom cilju uspostavljanja kohezione Evrope, bez veštačkih podela, zasnovane na zajedničkim vrednostima.

Na sastanku ministara spoljnih poslova CEI u Trstu, Dačić je podsetio da je ta organizacija nastala na načelima Povelje UN i dokumenata OEBS-a, uključujući i Parisku povelju o budućnosti Evrope – dokumentima koji imaju presudnu važnost za održavanje mira i bezbednosti ne samo u Evropi već u čitavom svetu.

On je istakao da se ta načela tiču pre svega "poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta država, kao i rešavanja sporova na miran način, uz negovanje prijateljskih odnosa između država".

Dačić je, pored političke, ukazao i na značaj parlamentarne i poslovne dimenzije

CEI i da Srbija podržava napore Italije da se u fokusa stavi i naučna saradnja država članica ove inicijative.

Dačić je takođe istakao ulogu CEI kao "mosta" između država članica Evropske unije i kandidata za članstvo, ukazujući na činjenicu da, za razliku od 1989. godine kada je samo Italija bila članica Evropske zajednice, danas je devet država iz CEI deo EU, dok su još dve države – Srbija i Crna Gora – u procesu pregovora o pristupanju.

U tom kontekstu, on je podsetio da je pristupanje Evropskoj uniji glavni spoljnopolitički prioritet Srbije, ali ne samo kao cilj po sebi, već kao najozbiljnija pokretačka snaga za preuređenje društva kroz sprovođenje sveobuhvatnih reformi.

Dačić je pohvalio i planove Hrvatske, koja predsedavanje preuzima od januara 2020. godine, da organizuje samit lidera EU i zapadnog Balkana, budući da je proširenje EU na zapadni Balkan u interesu ne samo zapadnog Balkana već i same EU i njenih država članica.

On je dodao da Srbija snažno podržava aktivnosti u okviru Istočnog partnerstva i da veoma ceni uzajamnu podršku Srbije i šest partnerskih zemalja obuhvaćenih Istočnim partnerstvom, uz nadu da će ovi odnosi u narednom periodu biti još više unapređeni.

Posebno naglašavamo jačanje dobrosusedskih odnosa i učešće u različitim regionalnim inicijativama, pri čemu smo posvećeni unapređenju saradnje različitih regionalnih inicijativa u ovom delu Evrope. S obzirom na to, posebno pozdravljamo potpisivanje Memoranduma o razumevanju između Izvršnog sekretarijata CEI i Stalnog sekretarijata Jadransko-jonske inicijative (JJI), koji će, bez ikakve sumnje, doprineti daljem unapređenju saradnje između ove dve organizacije u oblastima od zajedničkog interesa – rekao je šef srpske diplomatije.

On je rekao i da će Srbija, koja je od 1. juna preuzela predsedavanje Jadransko-jonskoj inicijativi (JJI) i Strategiji EU za Jadransko-jonski region (EUSAIR) Srbija, u okviru svog predsedavanja naglasak staviti na važnost funkcionalnog povezivanja kontinentalnog zaleđa i priobalja Jadransko-jonskog regiona.

Uprkos velikom značaju svih oblika regionalne saradnje, neophodno je da naglasim da se nijedan od ovih procesa ne sme smatrati zamenom za evropske integracije, već isključivo ima namenu da pomogne regionu u daljem napredovanju na putu ka EU. Želeo bih da se osvrnem i na pitanje značaja punog poštovanja svih dogovora koji su postignuti u regionalnim forumima, bez pravljenja izuzetaka. U tom kontekstu, naglašavamo da je trenutno nepoštovanje obaveza iz Sporazuma o slobodnoj trgovini u Centralnoj Evropi (CEFTA) nedopustivo i da je potpuna suprotnost samoj ideji regionalne saradnje – zaključio je Dačić na sastanku CEI u Trstu.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/Radio Romania International‏

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter