BERLIN: Zaev kod Merkelove zbog datuma o početku pregovora sa EU!

 Makedonski premijer Zoran Zaev danas će razgvoarati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a jedna od ključnih tema biće datum o početku pregovora Severne Makedonije sa Evropskom unijom.

Zaev je juče tokom sastanka sa nemačkim privrednicima u Berilnu poručio da bi odlaganje početka pregovore sa Evropskom unijom imalo negativne posledice, oslabilo stabilnost vladajuće koalicije i dodatno ojačalo ultranacionalizam u njegovoj zemlji. 

- Bilo koja druga odluka osim ona o otvaranju pregovaračkih poglavlja negativno će se odraziti na unutrašnje političke procese i ugroziti stabilnost vladajuće koalicije - istakao je Zaev, dodajući da će to biti razočarenje i za građane i blokirati proces implementacije Prespanskog sporazuma. 

Nemački poslanik iz redova opozicionih Zelenih u nemačkom Bundestagu Jirgen Tritin ocenio je da vladajuća koalicija u nemačkoj nema jedinstven stav po pitanju otvaranja pregovora za Severnu Makedoniju. 

- Kancelarka je protiv, dok se Ministarstvo spoljnih poslova zalaže za početak pregovora. Koalicija ne može da postigne saglasnost po ovom pitanju - izjavio je on. 

Nemačka kancelarka Angela Merkel i bivša šefica Hriščansko-demokratske unije nema isti stav sa ministrom spoljnih poslova Nemačke Hajkom Masom, koji dolazi iz redova koalicije vladajuće stranke Socijaldemokratske partije. 

Procedura predviđa da Bundestag raspravlja i odobri nemačkoj vladi, odnosno da slagalnost nemačkoj kancelarki o početku pregovora države-kandidatkinje sa Evropskom unijom. 

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk juče je tokom sastanka sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim u Briselu izjavio da lično veruje da je moguća samo jedna odluka, odnosno početak pregovora sa tom državom i Albanijom, naglašavajući da još ne postoji konsenzus zemalja-članica EU po tom pitanju. 

 

Izvor: Tanjug
Foto: Facebook/Zoran Zaev/Printscreen

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

                   Nedelja 

04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
09:00  Bolja zemlja
11:00  Prelo u našem sokaku
11:55  Vesti
12:05  Prelo u našem sokaku
12:55  Vesti
13:00  Prelo u našem sokaku
14:05  Čađava mehana
16:00  FILM
17:30  Telemaster
18:10  Glamur specijal
20:00  Vesti - Pregled nedelje
21:00  Sudbine
21:40  Čađava mehana
23:00  Novajlije - Izbacivanje
02:30  Posle ručka