Izvor:
13.10.2016 u 02:54
0

SRAMNO ĆUTANJE EVROPSKE UNIJE: Situacija oko Trepče se zaoštrava, a oni se prave naivni!

Posle odluke Vlade Srbije da kosovski Zakon o Trepči proglasi ništavnim predsednik Srbije poručuje – odgovorićemo na isti način na koji se Albanci budu ponašali.

Ćutanje Brisela na najnoviji problem u odnosima između Beograda i Prištine nije neočekivano, a možda bi dve strane trebalo i da ga zaobiđu po ovom pitanju, kažu stručnjaci.

Premijer je objasnio da smo mali partner EU, a zbog Trepče, izvesno je, nećemo porasti. Brisel primio k znanju odluku srpske vlade i tačka. Danas su nas tamo uz konstataciju da je praksa EK da odgovori na svako pismo, ako ga bude bilo, zbog Trepče uputili da pažljivije pročitamo treću rečenicu jučerašnjeg saopštenja.

– Evropska unija ohrabruje sve političke predstavnike Kosova, od većinskih do manjinskih političkih partija, da ostanu privrženi političkom dijalogu o ovom važnom pitanju za Kosovo – saopšteno je.

Za predsednika države Tomislava Nikolića jasno je da se, kako kaže, veliki problem Kosova preliva na odnos Srbije sa EU. On poručuje da je jasna namera Albanaca da dobiju nezavisnost i da je jasna namera predstavnika EU da im u tome pomognu. Štite nas jedino UN.

Ističući važnost razgovora i kompromisa Vlada Srbije jasno je zauzela stav da zbog Trepče briselski dijalog neće biti ugrožen. Dok premijer zaključuje da je Albance na Zakon o Trepči neko nagovorio ili im to dopustio, nejasno je da li tišina u Briselu znači odobravanje ili nemešanje.

– Ćutanje Brisela po ovom pitanju nije neočekivano, jer imali smo prilike da vidimo da više puta kada je trebalo nisu se oglasili. Dakle, mislim da u nekom dugoročnom periodu mi ne treba da očekujemo jasan stav Brisela po ovom pitanju niti neke rezolutne stavove kada je u pitanju pismo koje će Beograd uputiti – rekao je Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku.

– Sva pitanja treba da se rešavaju na relaciji Beograd – Priština bez Brisela. Brisel jeste pomoć i medijator ali treba ga zaobilaziti jer tu je gomila drugih problema za EU – Bregzit, migranti, Ukrajina i sve je manje pažnje za Balkan i zato je u interesu svih da oni sami rešavaju ta pitanja", smatra Aleks Grigorev iz Saveta za inkluzivno upravljanje.

Skupštinski odbor za KIM će u ponedeljak razgovarati o Trepči, a šef diplomatije Ivica Dačić sprema govor za redovnu sednicu SB UN, ali i pisma za članice tog tela. Ministar energetike poručuje da će Srbija obezbediti normalno funkcionisanje Trepče, jer Antić ne veruje da bilo ko ima interes da zaustavi njeno funkcionisanje.

B 92
Foto: Wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter