17°C

Beograd

PREDSEDNIK NIKOLIĆ NA OTVASRANJU KONZULATA: Zahvalni smo Rusiji, a posebno predsedniku Putinu!

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je otvorio Generalni konzulat Srbije u Sankt Peterburgu, rečima da taj čin svedoči o značaju partnerstva Srbije i Rusije.

To je saopštila Služba za saradnju s medijima predsednika.

- Za svaku državu bilo je i ostaje pitanje časti i prestiža da bude predstavljena u ovom gradu. Srbija je već od 1879. i u vreme carske Rusije imala svoje stalno poslanstvo u Sankt Peterburgu. Otvaranjem Konzulata, još jednom svedoči smisao i značaj savremenog strateškog partnerstva Srbije i Rusije - rekao je Nikolić.

Nikolić je rekao da se otvaranjem konzulata "istovremeno učvršćuje sjajna istorijska vertikala duhovne i kulturne bliskosti koja se kao nasleđe prenosi sa generacije na generaciju".

- Svaka generacija je dužna da tom nasleđu doda nešto što je povesno slovo njenog doba. Od danas, to dragoceno viševekovno zaveštanje postaje bogatije za ovu instituciju - istakao je predsednik.

Nikolić je rekao da će Srbija večito biti zahvalna Rusiji, pre svega predsedniku Vladimiru Putinu, na iskrenoj podršci u očuvanju teritorijalnog integriteta i zaštiti nacionalnih interesa na međunarodnom planu.

- Veliki vizionar koji svojim građanima obezbeđuje lepšu i mirniju budućnost, danas je oslonac za mnoge nedovoljno jake narode ugrožene silom, i najvažniji oslonac u borbi protiv velikog svetskog zla – terorizma - rekao je on.

Predsednik je zahvalio počasnom konzulu Genadiju Nikolajeviču Timčenku na tome što je, kako je naveo, nesebično i posvećeno, s ljubavlju učinio sve da bi se danas svečano otvorilo ovo zdanje.

- Učinili ste nam čast prihvatanjem odgovornog i za obe zemlje važnog zvanja počasnog generalnog konzula Republike Srbije u Ruskoj Federaciji, sa sedištem u Sankt Peterburgu. Vaše ime nastavlja svetlu tradiciju srpsko-ruskih diplomatskih odnosa započetih davnih dana, još u ranom srednjem veku, i nastavljenih upravo ovde, u gradu retke lepote i velikog značja - rekao je Nikolić.

B92
Foto: Facebook/predsednikrs

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar