PREDSEDNIK NIKOLIĆ NA OTVASRANJU KONZULATA: Zahvalni smo Rusiji, a posebno predsedniku Putinu!

 

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je otvorio Generalni konzulat Srbije u Sankt Peterburgu, rečima da taj čin svedoči o značaju partnerstva Srbije i Rusije. 

To je saopštila Služba za saradnju s medijima predsednika.

- Za svaku državu bilo je i ostaje pitanje časti i prestiža da bude predstavljena u ovom gradu. Srbija je već od 1879. i u vreme carske Rusije imala svoje stalno poslanstvo u Sankt Peterburgu. Otvaranjem Konzulata, još jednom svedoči smisao i značaj savremenog strateškog partnerstva Srbije i Rusije - rekao je Nikolić. 

Nikolić je rekao da se otvaranjem konzulata "istovremeno učvršćuje sjajna istorijska vertikala duhovne i kulturne bliskosti koja se kao nasleđe prenosi sa generacije na generaciju". 

- Svaka generacija je dužna da tom nasleđu doda nešto što je povesno slovo njenog doba. Od danas, to dragoceno viševekovno zaveštanje postaje bogatije za ovu instituciju - istakao je predsednik. 

Nikolić je rekao da će Srbija večito biti zahvalna Rusiji, pre svega predsedniku Vladimiru Putinu, na iskrenoj podršci u očuvanju teritorijalnog integriteta i zaštiti nacionalnih interesa na međunarodnom planu. 

- Veliki vizionar koji svojim građanima obezbeđuje lepšu i mirniju budućnost, danas je oslonac za mnoge nedovoljno jake narode ugrožene silom, i najvažniji oslonac u borbi protiv velikog svetskog zla – terorizma - rekao je on. 

Predsednik je zahvalio počasnom konzulu Genadiju Nikolajeviču Timčenku na tome što je, kako je naveo, nesebično i posvećeno, s ljubavlju učinio sve da bi se danas svečano otvorilo ovo zdanje. 

- Učinili ste nam čast prihvatanjem odgovornog i za obe zemlje važnog zvanja počasnog generalnog konzula Republike Srbije u Ruskoj Federaciji, sa sedištem u Sankt Peterburgu. Vaše ime nastavlja svetlu tradiciju srpsko-ruskih diplomatskih odnosa započetih davnih dana, još u ranom srednjem veku, i nastavljenih upravo ovde, u gradu retke lepote i velikog značja - rekao je Nikolić.

B92
Foto: Facebook/predsednikrs

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Subota
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
10:00  Parovi - Kućni savet
11:00  Prelo u našem sokaku
11:55  Vesti
12:00  Prelo u našem sokaku
12:55  Vesti
13:00  Prelo u našem sokaku
14:00  Vesti
14:05  Čađava mehana
15:30  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Glamur Specijal
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Live
02:30   Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro