17°C

Beograd

PREDSEDNIK NIKOLIĆ PORUČUJE IZ RUSIJE: Vreme da pitamo Brisel...

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da je vreme da se sa Briselom drugačije razgovara i da Beograd konačno sazna "tu veliku tajnu" šta će se dogoditi na kraju puta Srbije ka Evropskoj uniji, odnosno da li će joj biti postavljen ultimatum da prihvati nezavisnost Kosova i Metohije kao uslov za prijem u članstvo Unije.

U izjavi novinarima u Sankt Peterburgu, gde je prisustvovao u otvaranju počasnog konzulata Srbije, Nikolić je rekao da je vreme i da se sazna šta Brisel misli o otimanju imovine, dodavši da je na zapadu, u svetu liberalnog kapitalizma koji je i Srbija prihvatila, svojina neprikosnovena i da se čak i ratovi vode kada neko želi da otme teritoriju ili imovinu i svojinu neke države.

Nikolić je dodao da je Srbija već napravila veliki gest kada je bivšim republikama, koje su se oružjem otcepile, dozvolila da u procesu sukcesije učestvuju u podeli nekadašnje zajedničke imovine, a da se sada zahteva i da prištinska administracija traži imovinu, iako nije učestvovala u njenom stvaranju.

"To već prevazilazi moje moći da o tome razgovaram, kao da se ništa ne dešava. Mislim da to prevazilazi i moći pregovarača i da Srbija to, jednostavno, neće moći da trpi", rekao je Nikolić i dodao da je vreme i da skupština dobije izveštaj o tome, odnosno da joj Vlada predloži i neku deklaraciju.

On je rekao da kada predstavnici Srbije odu u Brisel na dijalog uvek ispred sebe imaju dva suparnika - predstavnike Prištine i EU.

"I to se nikada nije promenilo. Uvek me je bolelo kada me izveste da nešto naše ne može jer se ne uklapa u prištinski Ustav. Pa pitajte ih ima li Srbija Ustav ili zakonodavstvo? Kako mi sve uklapamo i gutamo mnogo toga, prenosimo mnogo ingerencija državnih na tu jednu našu pokrajinu, svesni toga da oni neprekidno govore su nezavisni", rekao je Nikolić.

Novosti.rs
Foto: Twitter / Томислав Николић

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar