DETALJI SASTANKA: Pet važnih tema razgovora Vučić - Makron!

 

Predsednik Francuske Emanuel Makron dolazi narednog ponedeljka u Beograd, a na njegovom zvaničnom sajtu još nema informacija o toj dvodnevnoj poseti, piše Politika. 

U ambasadi u Begradu Politika saznaje da Makron dolazi iz Pariza, a ne iz Moskve, kako se prethodnih dana spekulisalo, te da dolazi bez supruge Brižit, koja inače često s njim ide u zvanične državne posete. 

Blic analizira šta donosi poseta francuskog predsednika Srbiji, posebno u vezi s evroperspektivom Srbije, a s obzirom na činjenicu da je upravo Makron u više navrata davao pesimistične izjave kad je reč o proširenju Unije na zemlje Zapadnog Balkana. 

List zato kao prvo i važno pitanje pominje može li predsednik Srbije da "otkravi" čelični stav francuskog kolege i da li će iskoristiti to što su odnosi dve države možda najbolji u poslednjoj deceniji.

U tom smisli Blic pominje da nam naruku ide što je Makron naklonjen Srbiji, što trenutni odnosi s Prištinom nisu baš najbolji, pa i to što Francuzima smeta što Priština gleda na SAD kao na jedinog međunarodnog paertnera...

Druga važna tema su takse, zbog kojih su Makron i Merkelova odlučili da otkažu samit u Parizu koji je bio planiran 1. jula. Blic zato predviđa da će francuski i srpski predsednik dobar deo razgovora posvetiti upravo toj temi, a list još naglašava da je odlukom da ovog puta poseti samo Beograd, a izbegne druge zemlje u regionu i Prištinu, Makron poslao jasnu poruku. 

Tokom Makronove posete očekuje se potpisivanje 20 sporazuma o međusobnoj saradnji, a najveći broj odnosiće se na ekonomsku saradnju, navodi Blic kao treću značajnu tačku razgovora dvojice predsednika. 

Još dve teme su bezbednost i kultura, pa Blic pominje da će biti preduzete mere u borbi protiv malokalibarskog i lakog naoružanja, dok kultura, kako navodi list, za Francuze predstavlja posebno značajnu oblast saradnje. 

Očekuje se potpisivanje zajedničke deklaracije u toj oblasti, a u okviru kulturne razmene poseban akcenat biće na promovisanju frankofonije, uz napomenu da Srbija ima status pridruženog člana u Međunarodnoj organizaciji frankofonije. 

Sa Makronom, inače, dolazi i grupa francuskih privrednika, u Srbiji trenutno posluje 395 francuskih preduzeća, a od početka godine 13 novih kompanija je ovde započelo posao. 

Blic
Foto: Arhiva 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
19:55  Bingo
20:30  Upoznajte Parove
21:00  Ćirilica 
23:20  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro