5°C

Beograd

POVODOM 21. GODIŠNJICE: Srpska koordinacija poziva pravosudne vlasti Srbije da bez odlaganja procesuiraju bivše pripadnike OVK!

Povodom 21. godišnjice od prvih masovnih kidnapovanja, ubistava i proterivanja Srba na KiM, od pripadnika terorističke tzv. OVK, Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije podseća da je za samo četiri dana 1998. iz Orahovca i okolnih srpskih sela kidnapovano oko 100 srpskih civila.

U saopštenju Srpske koordinacije se navodi da je od 18 - 22. jula 1998. godine, tokom oružanog napada pripadnika tzv. OVK na Orahovac i okolna srpska sela, kidnapovano je oko 100 srpskih civila, a u napadima ubijeno sedmoro lica srpske nacionalnosti.

Proterano je, ističe se, svo srpsko stanovništvo iz sela Retimlje, Opteruša i Zočište i odvedeno u zatvore i logore pod kontrolom tzv. OVK.

Samo iz porodice Kostić iz sela Retimlje, kidnapovano je 14 članova, među kojima i najmlađi Kostić Nebojša, koji je imao samo 17 godina.

Grupa od 35 civila, mahom žena, dece i starijih, oslobođena je 22. jula 1998. godine, posredstvom Međunarodnog crvenog krsta, dok se ostalima gubi svaki trag. Godine 2005., u jami Volujak u opštini Klina i masovnoj grobnici kod Mališeva, pronađeni su posmrtni ostaci 36 Srba, dok je sudbina preostalih još uvek nerasvetljjna.

"Srpska koordinacija sa ogorčenjem podseća da ni posle 21 godine, niko nije odgovarao za zločine počinjene nad Srbima u Orahovačkoj župi, iako postoje živi svedoci - žrtve među kidnapovanim Srbima", navodi se u saopštenju.

Podsećajući na ove tragične događaje, Srpska koordinacija, još jednom ukazuje na odgovornost pripadnika tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, čiji pripadnici danas vrše vlast na Kosovu i Metohiji.

Praksa nekažnjivosti za zločine nad Srbima, koju su svojim nečinjenjem i nevršenjem mandata određenog Rezolucijom SBUN 1244, stvorile međunarodne misije na Kosovu i Metohiji - UNMIK, KFOR i EULEKS, doprinela je da samoproglašene albanske vlasti u Prištini izgrađuju društvo koje nije u stanju da se suoči sa prošlošću, navode iz Srpske koordinacije.

Srpska koordinacija poziva pravosudne vlasti Srbije, kao i druge pravosudne institucije, da bez odlaganja procesuiraju bivše pripadnike tzv. OVK, odgovorne za ratne zločine počinjene nad srpskim stanovništvom, na teritoriji opštine Orahovac, tokom jula 1998. godine, navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik Srpske koordinacije Duško Čelić.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar