4°C

Beograd

(PRATITE UŽIVO NA HAPPY PORTALU): Haradinaj saslušavan skoro sat i po iza zatvorenih vrata!

Ramuš Haradinaj stigao je jutros u Specijalni sud za zločine u Hagu koje su počinili bivši pripadnici OVK.

Po ulasku u zgradu suda, odmah je sproveden kod sudije na saslušanje. Pre njega saslušan Jakup Krasnići

Kako se vidi na snimcima koje su emitovali prištinski mediji, Haradinaj je pognute glave ušao u zgradu Specijalnog haškog suda.

Haradinajevo saslušanje počelo je jutros oko 10 časova po pozivu koji je dobio kao osumnjičeni. Prethodno, Sud je saslušao bivšeg portparola terorističke OVK Jakupa Krasnićija, preneli su prištinski mediji.

Saslušanje je završeno oko 11.20, posle skoro čas i po razgovora iza zatvorenih vrata, a Haradinaju je strogo zabranjeno da bilo šta od toga iznese u javnost.

On je novinarima ispred zgrade tužilaštva rekao da je na saslušanje pozvan kao osumnjičeni i da mu je tužilaštvo savetovalo da ne govori o toku ispitivanja.

- Ispunio sam zakonsku obavezu kao osumnjičeni. Dobio sam pravni savet da ne odgovaram za ono što su me pitali. To su zakonske procedure koje ne skrivaju nešto od javnosti, ali kako mi zakon ne dozvoljava - rekao je Haradinaj, dodavši da još ne zna "svoju ulogu" u vezi sa onim zbog čega je pozvan kao osumnjičeni, preneo je prištinski Zeri.

Haradinaj se u tužilaštvu zadržao oko sat vremena. Novinari nisu mogli da prisustvuju ispitivanju, niti da uđu u zgradu tužilaštva, jer je istraga zatvorena za javnost. Nije poznato za koje se zločine sumnjiči jer tužilaštvo odbija da saopšti informacije o tome, naglašavajući da istraga nije javna.

Inače, saslušanja Specijalnog suda po pravilu traju dva do tri dana, a tok saslušanja, odnosno pitanja Suda i odgovori osumnjičenih ili svedoka ostaju iza zatvorenih vrata.

U međuvremenu na društvenim mrežama pojavila se i fotografija na kojoj se vidi Haradinaj koji ulazi u zgradu Specijalnog suda.

Haradinaj će pred specijalnim tužiocem danas biti saslušan kao osumnjičeni za ratne zločine na teritoriji Kosova i Metohije tokom devedesetih.

Nije poznato za koje se zločine tereti jer tužilaštvo odbija da saopšti informacije o tome, naglašavajući da istraga nije javna.

Specijalizovno tužilaštvo kojim od septembra prošle godine rukovodi američki tužilac Džek Smit nadležno je za istraživanje ratnih zločina počinjenih na Kosovu i Metojiji od 1998. do 2000. godine.

Prema Zakonu o Specijalizovanim većima i Specijalizovnom tužilaštvu, prilikom ispitivanja, Haradinaj će najpre biti upoznat sa svojim pravima, među kojima je i pravo da ne iznosi odbranu - da se brani ćutanjem, ali ukoliko odluči da odbranu iznese to može da traje dan-dva u zavisnosti od toga šta ima da kaže.

Naredni potezi suda u vezi Ramuša Haradinaja nisu poznati.

Podsetimo, Ramuš Haradinaj je u petak podneo ostavku na mesto premijera upravo zbog saslušanja pred Specijalnim sudom.

I bivši predsednik Kosova Jakup Krašnići, stigao je u zgradu Specijalizovanog tužilaštva 20-ak minuta pre Haradinaja i njegovo saslušanje u međuvremenu je završeno. Krasnići nije rekao da li ga je Specijalno tužilaštvo pozvalo kao svedoka ili osumnjičenog, ne navodi ni da li je Krasnićijevo saslušanje u tom sudu završeno ili će biti nastavljeno i sutra.

Naredni potezi suda u vezi Ramuša Haradinaja nisu poznati.

Haradinaj je na svom Fejsbuk profilu napisao da je "Kosovo krenulo napred na evroatlantskom putu i da je "jače nego ikada pre, na liniji mira i u sveprisutnom prijateljstvu sa Sjedinjenim Državama".

Ponovio je da je "Kosovo spremno za dijalog sa Srbijom do postizanja pravno obavezujućeg konačnog sporazuma, uključujući i uzajamno priznavanje u postojećim granicama".

Takođe, naveo je da kosovsko tržište za proizvode iz centralne Srbije može biti oslobođeno nametnutih taksi samo u zamenu za priznanje kosovske nezavisnosti.

Haradinaj je u petak podneo ostavku zbog poziva na saslušanje. Tada je rekao da tim činom želi da "odvoji funkciju premijera od Ramuša Haradinaja".

Kurir.rs
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar