11°C

Beograd

ZORANA MIHAJLOVIĆ: Čestitala svim zaposlenima u građevinarstvu njihov Dan!

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović čestitala je danas svim zaposlenima u građevinarstvu njihov Dan i poručila da je ova grana postala vodeća snaga srpske privrede.

- Dragi inženjeri i radnici, hvala vam na svemu što smo zajedno do sada uradili, a to je da je između ostalog izgrađeno oko 300 kilometara auto-puteva, obnovl?eno oko 500 kilometara pruga, da imamo više od 40.000 aktivnih gradilišta širom Srbije i da je građevinarstvo ponovo nosilac privrednog rasta - poručila je Mihajlovićeva.

Ona je podsetila da je prethodnih godina oblast građevinarstva zakonodavno kompletno uređena, te da se građevinska dozvola dobija za nekoliko dana, da se rešavaju problemi nasleđeni iz prošlosti i da su domaće građevinske firme uključene u sve velike projekte u Srbiji.

- Završili smo Koridor 10 i povezali Srbiju od severa do juga, a pred nama je novi investicioni ciklus. Ukupna vrednost infrastrukturnih projekata u Srbiji iznosi više od 14 milijardi evra - navela je Mihajlovićeva.

Podsetila je i da u ovoj i narednoj godini počinje izgradnja pet novih auto-puteva, a nastavlja se s ulaganjima u železnicu, vazdušni i vodni saobraćaj, kao i u stanogradnju.

- To znači da je pred nama mnogo posla, ali i mnogo prilika za naše inženjere i radnike - za starije da pomognu svojim iskustvom, a za mlade da ga steknu radeći na najvećim projektima, zajedno sa najboljim svetskim kompanijama - rekla je Mihajlovićeva.

Navela je i neke pokazatelje - u 2018. ostvarena je rekordna vrednost izvedenih građevinskih radova, koja je iznosila 332,45 milijardi dinara, u prvom kvartalu 2019. ostvaren je rast vrednosti izvedenih građevinskih radova od 13,6 odsto, a u drugom od 7,8 odsto, što, kako je ocenila, ukazuje da će prošlogodišnji rezultati biti premašeni.

Istovremeno, kazala je ministarka, raste broj zaposlenih u građevinarstvu, koji je povećan sa 96.292 na kraju 2018. na 103.842 u drugom kvartalu 2019.

Takođe, u prvih sedam meseci ove godine izdato je 11.085 građevinskih dozvola, ili oko sedam odsto više nego u istom periodu 2018, saopšteno je iz kabineta ministarke.

Izvor: Tanjug
Foto: Facebook/Printscreen

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar