7°C

Beograd

RAMA : Početak pregovora sa Makedonijom , pre Albanije ŠTETNO za region !

Albanski premijer, Edi Rama, upozorio je državečlanice Evropske unije da će biti štetno za ceo region ako Severna Makedonija počne pregovore o pristupanju pre Albanije.

- Bilo bi veoma štetno za region a istovremeno nepravedno. Makedonija je postigla napredak i zaslužuje pohvale, ali pitanje je da li nam je potreban konflikt da bi se procenilo ono što mi radimo- rekao je Rama.

U intervjuu je šef albanske vlade govorio i o ulozi Evropskog saveta u integraciji Zapadnog Balkana u EU, naglašavajući da Savet ne uzima previše u vidu ono što čine vlasti država kao što je Albanija, već se upravlja situacijom i dinamikom unutrašnje politike u zemljama članicama EU.

- Moramo da se suočimo s tim da se odlučivanje u Savetu ne zasniva na onome što mi radimo, na onome što rade države poput nas, već na unutrašnjoj situaciji ili unutrašnjoj političkoj dinamici u državama članicama Unije- rekao je Rama.

Kako je istakao, "za nas Evropa nije samo običan birokratski proces, grupa razvijenih zemalja čiji deo sanjamo da postanemo, već EU za nas predstavlja ono što je predstavljala za one koje su je kreirali kao projekat mira i saradnje“, zaključio je Rama.

Tanjug.rs
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar