Izvor:
21.10.2016 u 23:54
0

LOŠE VESTI ZA JAVNI SEKTOR I PENZIONERE: MMF ne da povišicu od PET PROCENATA!

Međunarodni monetarni fond (MMF) ne dozvoljava da penzije i plate u javnom sektoru od iduće godine budu uvećane za pet odsto koliko je tražila Srbija, saznaju "Novosti" u srpskoj vladi. Sa kolikim procentom će se saglasiti predstavnici MMF, biće tema razgovora sa srpskim zvaničnicima tokom narednih desetak dana, koliko misija ove institucije boravi u Beogradu u ime šeste po redu kontrole aranžmana.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić u petak se sastao sa predstavnicima misije. U saopštenju kabineta premijera, izdatom posle sastanka zatvorenog za javnost, potvrđeno je da je tema razgovora bilo i planirano povećanje plata i penzija.

Predsednik Vlade Srbije i predstavnici MMF-a nisu se saglasili oko nivoa povećanja, ali planirano je da razgovori budu nastavljeni narednih dana, tokom boravka misije MMF-a u Beogradu – saopšteno je nakon sastanka. – Predstavnici MMF-a pohvalili su dobre rezulate koje je Srbija postigla i stanje u srpskom budžetu po pitanju boljih prihoda, bolje naplate poreza i manjih rashoda.

Najveće penzije i plate u javnom sektoru, uključućuji i državna preduzeća, smanjene su krajem 2014. godine, uoči sklapanja aranžmana iz predostrožnosti sa MMF, koji je potpisan u februaru 2015. godine. Prvo povećanje prethodno umanjenih primanja, ovi građani osetili su početkom ove godine, kada je posle treće revizije aranžmana Srbije sa MMF-om, dogovoren rast od po nekoliko procenata penzija i zarada u zavisnosti od profesije i visine primanja. Međutim, novac za to bio je obezbeđen kroz poskupljenje akciza za gorivo i uvođenje akcize na električnu energiju.

Povećanje tada nije bilo linearno, pa su najveće uvećanje, od četiri odsto, dobili zaposleni u osnovnim, srednjim školama i ustanovama učeničkog standarda. Dva odsto povećana su primanja zaposlenima u višem i visokom školstvu, dok je onima koji rade u socijalnoj zaštiti i zdravstvu, bez Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, obračunato povećanje za tri odsto. Dva odsto dobili su pripadnici policije i vojske, a istovremeno, sve penzije korigovane su za 1,25 procenata.

Premijer Vučić i predstavnici MMF-a razgovarali su o aktuelnim temama u vezi sa aranžmanom MMF. Tokom sastanka istaknuto je da je Srbija i dalje na dobrom putu stabilnih makroekonomskih i fiskalnih pokazatelja. Predstavnici misije MMF naglasili su da je Srbija ostvarila napredak u restrukturiranju EPS-a i "Srbijagasa" – navodi se u saopštenju kabineta premijera Srbije.

Novosti.rs
Foto: mmf.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter