KRSTIĆ SMATRA: Susret u Njujorku pokazuje da SAD aktivno ulaze u dijalog!

 

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i državanog sekretara Majka Pompea sutra u Njujorku, još jedan je od pokazatelja da SAD aktivno ulaze u dijalog Beograda i Prištine, ali i da su svi nagoveštaji o tome kako je jun naredne godine okvirni rok za postizanje rešenje - verovatno tačni, smatra asistent na Fakultetu političkih nauka Milan Krstić

- Nije iznenađujuće da je interes aktuelne Trampove administracije da postigne još neki spoljno-politički uspeh u periodu pred izbore koji su zakazani za novembar naredne godine. S druge strane, postoji i vidno kolebanje unutar samog Trampovog bloka, odnosno različite struje koje postoje u toj heterogenoj Republikanskoj partiji, a u zavisnosti od toga koja struja prevlada - stav prema Srbiji može biti manje ili više pozitivan - smatra Krstić.

Prema njegovim rečima, na osnovu izjava naše javnosti deluje da je struja oko Trampovog savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona zapravo ta koja je najviše fleksibilna za stav Srbije.

Upitan kakva će biti uloga SAD na predstojećim izborima na KiM, Krstić kaže da će Amerika verovatno podržati onu stranu koja se zalaže za dijalog.

- Smatram i da je potrebno više i oštrije u praksi izvršiti pritisak na onu stranu koja minira dijalog u Prištini, što se nije desilo do sada, jer od kada su uvedene takse od novembra prošle godine do danas mi imamo samo deklarativne pristike - primetio je Krstić.

Ističe da je bilo nekih pritisaka, poput uskraćivanje vize Ramušu Haradinaju ili poziv koji je dobio na informativni razgovor u Specijalno tužilaštvo u Hagu, ali se, kaže Krstić, to ne može dovesti u direktnu vezu sa taksama.

- Međutim, potrebno je da se mnogo veći i direktniji pritisak izvrši kako bi došlo do neke vrste reakcije u Prištinii kako bi i oni koji su protiv dijaloga pod pritiskom morali da promene svoj stav -  zaključio je Krstić.

 

 

 

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

 

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Subota
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
10:00  Parovi - Kućni savet
11:00  Prelo u našem sokaku
11:55  Vesti
12:00  Prelo u našem sokaku
12:55  Vesti
13:00  Prelo u našem sokaku
14:00  Vesti
14:05  Čađava mehana
15:30  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Glamur Specijal
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Live
02:30   Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro