Izvor:
08.09.2019 u 09:35
0

ALEKSANDAR ANTIĆ: Kina važan partner za Srbiju!

Srbija je kroz partnerstvo u Inicijativi ''''Pojas i put'''' obezbedila značajne projekte koji jačaju srpsku infrastrukturu, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i dodao da projekti modernizacije železnice i izgradnje autoputeva koji se realizuju u saradnji sa kineskim kompanijama dugoročno donose benefite za Srbiju.

Antić je istakao da je Srbija među prvima podržala inicijativu kineskog predsednika Si Ðipinga o Pojasu i putu koji, kako kaže, treba razumeti ne samo kao trgovinski infrastrukturni projekat, već kao koncept saradnje među državama na svim nivoima, od obrazovanja, zdravstva, kulture.

Srbija je prva država koja sa Kinom ima potpisan bilateralni sporazum o saradnji na projektu ''Pojas i put''. Srbija je razumela tu inicijativu predsednika Sija i prepoznala sve benefite koje Srbiji donosi saradnja u tom procesu – rekao je Antić u Sjamenu, gde boravi kao član srpske delegacije na Međunarodnom kineskom sajmu investicija i trgovine CIFIT 2019.

Kako je rekao, u sklopu tog sajma održava se veliki broj bilateralnih susreta i foruma na kojima se ''''kreiraju politike za buduće vreme''''.

To što je Srbija počasni gost najvećeg kineskog sajma investicija i trgovine, Antić vidi kao rezultat velike energije koja je u proteklom periodu uložena u jačanje odnosa Srbije i Kine.

Srbija bez ikakve sumnje u regionu, a i šire, ima najveći broj susreta na najvišem bilateralnom nivou. Predsednici Si Ðiping i Aleksandar Vučić su ostvarili snažan lični odnos koji daje poseban ton saradnji Srbije i Kine – ocenio je ministar.

Dodao je da je Srbija uradila mnogo na kreiranju poslovnog ambijenta kroz međudržavne odnose, kao i da je napravljen značajan progres kada je reč o direktnim kineskim investicijama u našoj zemlji.

Antić je naveo da je kineska kompanija HBIS strateški partner Srbije u Železari Smederevo, a rudarski gigant Ziđin u Boru s kojim je u Sjamenu potpisan i novi sporazum o otvaranju rudnika Timok i novoj investiciji od 474 miliona dolara.

U Srbiju je, podseća, stigao i Linglong kao najveća privatna grinfild investicija kineske kompanije u ovom delu Evrope.

Sada očekujemo sledeće korake, i kroz slobodne zone i kroz kontakte koji se ostvaruju na CIFIT-u' – rekao je Antić koji je u Sjamenu učestvovao i na forumu o međunarodnoj pomorskoj saradnji puta svile.

Antić je danas u okviru CIFIT-a sa ministrima Rasimom Ljajićem i Goranom Trivanom imao i sastanak sa zvaničnicima Hainan provincije.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Pročitaj još iz rubrike

Unesite pojam i stisnite enter