Izvor:
08.09.2019 u 13:32
0

TALIBANI: SAD će pretrpeti najviše gubitaka!

Odluka američkog predsednika Donalda Trampa da otkaže mirovne pregovore sa predstavnicima talibanima u Kamp Dejvidu samo će dovesti do novih gubitaka američkih života, upozorili su danas talibani.

Amerikanci će pretrpeti više gubitaka nego bilo ko drugi zbog otkazivanja pregovora – poručio je u saopštenju portparol talibana Zabihula Mudžahid, prenose svetski mediji.

Talibani, kako navodi AP, veruju da će SAD da se vrate pregovorimo o "finalizaciji sporazuma" i spremni su da sa avganistanskim predstavnicima razgovaraju o političkoj budućnosti Avganistana.

Do sada su talibani odbijali da pregovaraju sa avganistanskom vladom, nazivajući je marionetom SAD.

Talibani navode da su poziv za Kamp Dejvid dobili krajem avgusta, a Tramp je ranije u više tvitova naveo da planira odvojeno da se sastane sa talibanima i avganistanskim predsednikom.

Tramp je prethodno saopštio da je otkazao današnji tajni sastanak koji je trebalo da održi sa talibanima i avganistanskim zvaničnicima u Kemp Dejvidu.

On je na Tviteru napisao da je sastanak otkazan zbog napada talibana u Kabulu u kojem je u četvrtak poginulo 11 osoba, uključujući jednog američkog vojnika, javio je AP.

Tramp je naveo da je "otkazao mirovne pregovore" i upitao se ko bi "ubio toliko ljudi da bi naizgled ojačao svoju poziciju" u pregovorima.

On je dodao da ako talibani ne mogu da poštuju primirje tokom pregovora, onda "oni verovatno nemaju moć" da ispregovaraju mirovni sporazum.

Napad se dogodio u trenutku kada su se SAD i talibani nadali da su blizu postizanja mirovnog sporazuma.

Iz kabineta avganistanskog predsednika Ašrafa Ganija je saopšteno da je stvarni mir moguć samo kada talibani zaustave svoje nasilje i održe direktne pregovore sa vladom.

– Pravi mir doćiće kada talibani pristanu na primirje – naveli su iz Ganijevog kabineta, reagujući na otkazivanje sastanka.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Pročitaj još iz rubrike

Unesite pojam i stisnite enter