Izvor:
09.09.2019 u 05:25
0

PREMIJERKA SRBIJE ANA BRNABIĆ U DVODNEVNOJ POSETI LUKSEMBURGU: Sastanak sa zvaničnicima i učešće na ekonomskom forumu

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić boravi od danas u dvodnevnoj poseti Luksemburgu, tokom koje će se sastati s najvišim zvaničnicima te zemlje i učestvovati na Ekonomskom forumu Srbija-Luksemburg.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, premijerka boravi u Luksemburgu na poziv predsednika vlade Gzavijea Betela, koji će srpskoj premijerki upriličiti svečani doček sa vojnim počastima na Trgu Klerfonten u Luksemburgu.

Teme razgovora dvoje premijera biće bilateralni odnosi, kao i evropske integracije i odnos između Evropske unije i Zapadnog Balkana.

Kako je ranije najavljeno, premijeri će nastaviti razgovore o konkretnim oblastima saradnje, započetim tokom nedavne posete luksemburškog premijera Beogradu.

Tada su se premijeri saglasili da dve zemlje imaju veoma dobre odnose i da dele stav da bez stabilnog i mirnog Balkana nema ni stabilne i mirne Evrope, a da je budućnost Srbije u Evropskoj uniji.

Poručili su i da su za obe vlade prioriteti digitalizacija, obrazovanje, transformacija ekonomije u ekonomiju zasnovanu na inovacijama, znanju, nauci i kreativnosti, kao i euprava, kao najbolji način borbe protiv korupcije.

Kancelarije za IT dve vlade već sarađuju, a Luksemburg pruža i finansijsku podršku.

Nakon sastanka s Betelom, srpska premijerka će govoriti na Ekonomskom forumu Srbija-Luksemburg, čiji je fokus digitalizacija i razmena iskustva u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija.

Na forumu će govoriti i premijer Betel, kao i predsednik Privredne komore Luksemburga Lik Friden.

Na marginama foruma biće potpisan Memorandum o razumevanju između Privredne komore Luksemburga i Privredne komore Srbije, a biće predstavljeni i privredni potencijali Srbije, kao i potencijali u oblasti informacionih tehnologija.

Premijerka i srpska delegacija obići će i Startap centar u okviru Privredne komore Luksemburga.

Predsednica vlade će se sastati i s velikim vojvodom Anrijem i predsednikom Donjeg doma parlamenta Fernanom Etgenom, a sa gradonačelnicom Luksemburga Lidi Puafe obići će Srpski kulturni centar u tom gradu.

Ana Brnabić će u utorak obići kompaniju Jiway, proizvođača softvera, koja posluje i u Srbiji od 2016. godine, a uveče će s premijerom Betelom prisustvovati utakmici Srbija-Luksemburg na stadionu "Žozi Bartel" u okviru kvalifikacija za Evropsko.

Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Pročitaj još iz rubrike

Unesite pojam i stisnite enter