Izvor:
10.09.2019 u 07:14
0

STIGLA PORUKA BRISELA: Ne nadajte se, još se dele resori!

Novoimenovana predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen danas u podne objaviće zaduženja koja je dodelila svom timu komesara.

Oblast politike proširenja Evropske unije od danas bi mogao da dobije komesar koji dolazi iz zemlje Višegradske grupe ili iz Jugoistočne Evrope.

Slovenački diplomata Janez Lenarčič i nekadašnji mađarski ministar pravde Laslo Trošanji dva su najčešće spominjana imena u spekulacijama o novom komesaru zaduženom za proširenje EU.

Nakon objavljivanja nezvaničnog spiska na kome se pored imena hrvatske kandidatkinje za komesara Dubravke Šuice našao portfolio "proširenje", što su mediji na Balkanu preneli kao udarnu vest, iz Brisela je stigla poruka da se na podeli resora i dalje radi i da ništa nije određeno.

Iako je novoimenovana predsednica Evropske komisije zaključila listu komesara koji bi u narednih pet godina trebalo da predstavljaju njen tim, dan pred zakazanu konferenciju i zvaničnu objavu o raspodeli poslova u novom sastavu EK, u Briselu nije bilo konkretnije informacije ko će od komesara biti zadužen za koju oblast EU politike.

Poslednja nezvanična ocena izvora u EK kaže da bi oblast proširenja trebalo da dobije neko od komesara koji dolaze iz "zemalja Višegradske grupe ili Jugoistočne Evrope".

U tu grupu spadaju i mađarski i slovenački i hrvatski komesar, ali i grčki predstavnik, dosadašnji potparol Evropske komisije Margaritis Šinas. Nezvanično, u EK kažu da je sam Šinas pokazao interesovanje za resor proširenja.

Kao kontraargument navodi se potencijalni problem "grčkog komesara i turskog procesa pristupanja". U tom smislu se kao mogući "sukob interesa" komentariše i imenovanje hrvatske komesarke za proširenje na Zapadni Balkan.

U takvoj postavci više šansi za taj resor daje se Mađarskoj i Sloveniji, uz mogućnost da Dubravka Šuica dobije resor ribarstva i pomorske politike, a Janez Lenarčič proširenja i politike susedstva.

Austrijski mediji ističu i želju dosadašnjeg komesara Johanesa Hana da zadrži oblast proširenja, iako dodaju da do sada nije bila praksa da jedan komesar u dva mandata dobije isti resor. Kao moguće novo zaduženje Johanesa Hana pominju se značajne oblasti budžeta ili unutrašnjih poslova EU.

Među zemljama kojima bi mogla da pripadne pozicija komesara za politiku proširenja navodi se i Bugarska, i pored činjenice da je bugarski premijer Bojko Borisov za komesarku Mariju Gabrijel tražio značajniji resor.

U Briselu kao jedinu sigurnu činjenicu povodom raspodele mandata novim komesarima navode da će sve biti poznato tek kada Ursula fon der Lajen u podne izadje na govornicu EK.

Istovremeno, napominje se da će o budućim komesarima i njihovim portfeljima raspravljati i Evropski parlament i da je, kao što je i do sada bio slučaj, moguće da će morati da revidira svoj spisak.

B92
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Pročitaj još iz rubrike

Unesite pojam i stisnite enter