Izvor:
26.10.2016 u 01:16
0

Mi smo ozbiljna zemlja koja brani svoj interes: Dačić o Crnoj Gori, špijunima, Zapadu, Rusiji, poručio da Srbija neće…

Prvi potpredsednik Vlade i ministar inostranih poslova Ivica Dačić poručio je danas da Srbija mora da štiti svoje interese i ova Vlada Srbije je ta na koju ne može da se utiče spolja, koja ne reaguje na nečiji mig ili nečije pretnje, zbog toga postoji i veće interesovanje stranih obaveštajnih službi.

Dačić je u izjavi novinarima rekao da nema informacije o osobama koje su radile za strane obaveštajne službe, jer nije član Biroa za kontrolu službi bezbednosti i Saveta za nacionalnu bezbednost.

– Ono što je sigurno, Srbija kao ozbiljna država mora da vodi posebno računa da sačuva svoju nezavisnost. To znači da ne dozvoli nikome da radi protiv naših nacionalnih i državnih inetresa, bilo kojoj službi ili zemlji na svetu – poručio je Dačić.

On je dodao da nije ništa novo što neki ljude iz naše zemlje rade za strane službe.

– Mnogi su godinama uvek više voleli da potkazuju svoju državu u inostranstvu nego da govore u prilog Srbije. Ne pričam da je bilo u moje vreme kao ministra policije, već u vremenu kada se išlo u Budimpeštu da se dobiju nalozi, a dobijale su se i pare da se sruši vlast – rekao je Dačić.

On je istakao da sada, kada neko kaže da postoji ruski uticaj, treba videti šta su radili Amerikanci početkom 2000-tih.

Dačić je naglasio da je verovatno bilo povećane aktivnosti obaveštajnih službi, zbog usložnjavanja situacije, pošto se pojavila nestabilnost u svetu, kao i veća polarizacija posle sukoba u Ukrajini, a samim tim je došlo do povećanog interesovanja službi za našu zemlju.

– To rezultira sudarom raznih interesa na Balkanu – ocenio je Dačić.

On je naglasio da Srbija ne vodi politiku balansa i da gleda da nađe najbolji način za zaštitu naših državnih i nacionalnih inetresa.

– Nije nama cilj da radimo nizakoga osim za Srbiju. U tom smislu nije pravilno reći da je to naša politika balansiranja. Mi ne balansiramo između dve stolice, ili sedimo na dve stoluce, već imamo svoju stolicu – podvukao je Dačić.

On je rekao da je Srbiji teško svakog dana.

– Pošto se uvek kod nas nađu neki filozofi i pitaju zašto se ne pridružujemo svim stavovima EU sada ću da pročitam i da odgovorite da li biste se pridružili. Kako mislite da ja kao ministar spoljnih poslova vodim politiku da branimo Kosovo, naš državni intreres, da molim nekoga da glasa protiv Kosova u Unesko, a da onda imamo situaciju da se pridružujemo raznim izjavama – kazao je Dačić.

On je naveo da se Srbija ove godine nije priključila 12 deklaracija i izjava EU.

– Na primer deklaracija o restriktivnim merama protiv Rusije, deklracija o restriktivnim merama protiv Zimbabvea, a ja desetak dana pre toga molio tu zemlju da glasa za nas u UNESKO.

Deklaracija o dešavanjima u južnom kineskom moru, koja je protiv Kine.

Deklaracija povodom druge godišnjie aneksije Krima. Deklaracija povodom predsedničkih izbora u Kongu, a ta Republika je naš veliki podržavalac u međuanrodnim organizacijama.

Izjava povodom godišnjice obaranja malezijskog aviona, odluka o sporu između Filipina i Kine, deklaracija o Siriji, u kojima se osuđuje neka nama prijateljska zemlja", rekao je Dačić.

On je kazao da možemo da glasamo za sve ovo, ali da mozemo onda da se oprostimo od naših nacionalnih i državnih interesa.

Takdoje je kazao da nije dobio nikakve reakcije iz ambasada o jučerašnjim vestima o aktivnostima stranih obaveštajnih službi u Srbiji.

Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter