Izvor:
12.09.2019 u 10:33
0

PREDSEDNIK VUČIĆ NA SASTANKU SA PAPOM: Cenimo poziciju Vatikana po pitanju Kosova i Metohije!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preeneo je danas poglavaru Rimokatoličke crkve, papi Franji, da Srbija "izuzetno ceni principijelnu poziciju Svete stolice po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i razumevanja za poziciju Srbije utemeljenu na poštovanju međunarodnog prava.

Vučić je u razgovoru s papom, sa kojim se sastao jutros u Vatikanu, istovremeno zahvalio na konstruktivnom pristupu Svete stolice po tom pitanju.

Kako je navedeno na instragram profilu predsednika "Budućnostsrbijeav", uz fotografije sa sastanka, predsednik Srbije i papa su razgovarali o bilateralnim odnosima, evrointegracijama Srbije, regionalnoj i međunarodnoj saradnji.

Vučić je naglasio da je saradnja izmedu Srbije i Rimokatolicke crkve vrlo dobra i na izuzetno konstruktivnom nivou, uz obostrano uvažavanje, navodi se na instragram profilu predsednika "Budućnostsrbijeav", uz fotografije sa sastanka.

Predsednik je istakao da je Srbija dugorocno opredeljena da neguje i unapreduje odnose sa Svetom stolicom, dodavši da ćemo naredne godine obeležiti 100 godina od uspostavljanja naših diplomatskih odnosa.

Tokom susreta, Vučić je istakao da odnose Srbije i Svete stolice odlikuje podudarnost stavova po značajnim međunarodnim pitanjima.

Reč je, pre svega, o pitanju zaštite hrišćana i hrišćanskog nasleđa i unapređenju njihovih ljudskih prava.

S tim u vezi, Vučić je ukazao na izuzetan značaj zaštite, poštovanja i unapređenja prava srpskog i ostalog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, zaštite i obnove srpskog verskog i kulturnog nasleđa na KiM, a posebno pravoslavnih crkava i manastira pod zaštitom UNESKO.

– Izuzetno cenimo principijelnu poziciju Svete stolice po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i razumevanja za poziciju Srbije utemeljenu na poštovanju međunarodnog prava – naglasio je Vučić i zahvalio na konstruktivnom pristupu Svete stolice po tom pitanju.

– Srbija je čvrsto uverena da razgovori predstavljaju jedini put za rešavanje svih otvorenih pitanja, zbog čega smo se i nakon uvođenja taksi, uzdržali od recipročnih mera i bilo kakvih poteza, koji bi dodatno otežali postojeće stanje – ukazao je Vučić.

On je poručio da Srbija nastavlja sa konstruktivnim zalaganjem za pronalaženje održivog i kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije, isključivo putem dijaloga.

– Međutim, prištinska strana, povlačenjem iracionalnih jednostranih poteza i konstantnim provokacijama, onemogućava bilo kakav dijalog i dogovor – naglasio je Vučić.

Tokom razgovora sa papom Franciskom, Vučić je izrazio iskrenu zahvalnost Svetoj stolici i papi na podršci koju pruža evropskim integracijama Srbije.

Tanjug
Foto: rtv.rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Pročitaj još iz rubrike

Unesite pojam i stisnite enter