16°C

Beograd

PREDSEDNIK SRBIJE RAZGOVARAO SA KARDINALOM: Vučić s kardinalom Parolinom o saradnji i pravima hrišćana!Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u zvanicnoj poseti Vatikanu, razgovarao je sa državnim sekretarom Svete stolice kardinalom Pjetrom Parolinom o jačanju bilateralnih odnosa, zaštiti i unapređenju ljudskih prava hrišćana i hrišćanskog kulturnog nasleđa, kao i o promovisanju interkulturnog dijaloga i saradnji u multilateralnim okvirima.

Vučić je istakao da su odnosi Srbije i Svete Stolice posebno unapređeni dvodnevnom posetom Njegove eminencije kardinala Pjetra Parolina Srbiji u junu ove godine prilikom otvaranja novog sedišta Medunarodne biskupske konferencije Sv. Cirila i Metodija.

Predsednik je istakao da Srbija visoko uvažava licno angažovanje Njegove svetosti pape Franciska po kljucnim medunarodnim pitanjima.

- Izuzetno cenimo snažan doprinos koji Njegova svetost pruža na planu globalne promocije mira, mirnog rešavanja sukoba i zaštite ljudskih prava, kao i ravnomernog ekonomskog i društvenog razvoja, uz poštovanja ljudskog dostojanstva i zaštitu najugroženijih - dodao je Vučić.

On je naglasio da Vlada Srbije svake godine iz budžeta izdvaja sredstva u cilju unapredenja saradnje sa Rimokatolickom i drugim crkvama i verskim zajednicama.

U dogovoru sa biskupijama, sredstva se usmeravaju na projekte obnove i izgradnje crkava i crkvenih objekata, projekte ocuvanja verskog, kulturnog i nacionalnog identiteta, kao i na unapredenje srednjeg i visokog teološkog obrazovanja, saopštila je služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.
Tanjug
Foto: Tanjug/printscreen

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar