Izvor:
19.09.2019 u 09:07
0

NELA KUBUROVIĆ O VRŠNJAČKOM NASILJU: Protiv osobe starije od 14 godina može biti podneta krivična prijava!

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je danas da su dve devojčice, protiv kojih su zbog maltretiranja drugarice u srednjoj školi u Barajevu podnete krivične prijave, starije od 14 godina i da se, prema tome, protiv njih može voditi postupak.

Kuburović je objasnila da se, prema srpskim propisima, protiv dece starije od 14 godina može voditi postupak u slučaju vršnjačkog nasilja.

Naš Zakon o krivičnom postupku i Zakon o maloletnim učiniocima krivičnog dela predviđa da ne možete do 14 godina krivično da odgovarate, prema Porodičnom zakonu postoji odgovornost roditelja za ponašanje deteta. U slučaju u Barajevu je reč o deci koja su starija od 14 godina, tako da može da se vodi postupak – rekla je Kuburović.

Kuburović je istakla da se vršnjačko nasilje tretira i kroz Zakon o sprečavanju nasilja u porodici.

Predvideli smo situacije koje se odnose i na ovkave slučajeve, vodili racuna o ranjivim grupama, a deca to jesu – rekla je Kuburović.

Ona je navela da Ministarstvo pravde uglavnom reaguje u situaciji kada treba represivno delovati, kada se nasilje dogodi, ali da celo društvo treba da se bori protiv nasilja.

Oni koji rade u vaspitnim ustanovama treba da vode računa o promeni ponašanja dece, da li možda jesu žrtve nasilja i da reaguju pravovremeno. To je jedna od obaveza u Zakonu o sprečavanju nasilja, da svako ko primeti nasilje to i prijavi i pravovremeno reaguje -navela je Kuburović.

Po nalogu Odeljenja za maloletnike Višeg javnog tužilaštva u Beogradu policija je podnela krivičnu prijavu za nasilničko ponašanje protiv I.O. (15) i D.I. (14), koje su šamarale A.M. (15) u srednjoj školi u Barajevu, koja je tom prilikom zadobila i povredu.

U toku postupka biće obavljeno saslušanje devojčica osumnjičenih za nasilje, kao i oštećene, a radiće se i veštačenje povrede koju je zadobila, rečeno je ranije u Višem javnom tužilaštvu.

U slučaj će biti uključeni roditelji i centar za socijalni rad, a odluku o kazni, odnosno nekoj od vaspitnih mera, doneće sudija za maloletnike.

Snimak na kojem se vidi kako dve učenice šamaraju treću dok se sve snima telefonom obišao je društvene mreže i izazvao reakcije javnosti.

Izvor: Tanjug
Foto: Ministarstvo pravde Republike Srbije/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter