Izvor:
21.09.2019 u 13:42
0

DODIK: Za Srbe u BiH Republika Srpska prioritetna i najvažnija!

Srpski član Predsedništva BiH i lider SNSD, Milorad Dodik, izjavio je danas, nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da je za Srbe u BiH Republika Srpska prioritetna i najvažnija, da je jedinstven stav srpskih političkih partija da je Programska deklaracija SDA neprihvatljiva za Srpsku i da je poruka Bošnjacima da od tog dokumenta da odustanu.

Ukoliko bošnjačka strana to ne uradi, Dodik je poručio da su Srbi u Republici Srpskoj danas veoma zabrinuti za svoju budućnost i da nemaju prava da budu ni neoprezni, ni naivni.

Obraćajući se novinarima nakon sastanka predstavnika vlasti RS i parlamentarnih srpskih političkih partija u BiH sa predsednikom Srbije, Dodik je konstatovao da oni u ovom treutku nemaju iste stavove o tome šta učiniti, ali su, kazao je, jedinstveni u tome da odbacuju deklaraciju SDA.

Prema njegovim rečima, mesto za kreiranje stavova prema tom dokumentu je Skupština Republike Srpske i, kako je kazao, apsolutno traži aktiviranje prava RS na samoopredeljenje do otcepljenja.

Dodik je rekao da su Srbi odlučni da se brane u svakom pogledu i da očekuju pomoć od Srbije u svemu.

Rekao je da su predsednika Vučića i premijerku Anu Brnabić upoznali sa aktuelnom političkom situacijom u BiH.

Istakao je da je u ovom trenutku srpskim političkim strakama potreban konsenzus i jasan odgovor na deklaraciju SDA usvojenu na nadavnom kongresu.

Taj odgovor, prema njegovim rečima, mora biti snažan, jasan i jedinstven.

Dodok je istakao da ta politička deklaracija nije samo dokument SDA, već svih bošnjačkih stranaka u BiH i da su ta dokumenta trajno opredeljenje Bošnjaka u BiH.

Srbima u RS, kazao je Dodik, su od ranije poznati takvi stavovi Bošnjaka, kao i da oni u tome imaju podršku stranaca, onih koji promovišu sistem društva na liberalnim osnovama.

Za nas je Republika Srpska prioritet i jedina moguća opcija. Odbacujemo deklaraciju kao atisrpsku i antidejtonsku koja ima za cilj da sruši postojeći politički sistem u BiH – rekao je Dodik.

Upozorio da, na primer, u Federaciji postoji šest fabrika za proizvodnju naoružanja, a u RS nijedna i na činjenicu da se u BiH vraćaju ratnici iz Sirije, koji su ratovali za tzv. Islamsku državu.

Sve to, istakao je, kod Srba ugrožava osećaj bezbednosti i stabilnosti.

Vučića i Brnabić su, kazao je, o svemu informisali u nastojanju da obezbede eventualnu podršku Srbije u odbrani RS.

Podsetio je da je i ranije tražio da se pošalje jasna poruka da svaki napad na srpsku zajednicu, znači napad na Republiku Srpsku.

Od Srbije tražimo da nam pomogne, potrebno nam je osposljavanje naših bezbednostnih jedinica, jer ova dokumenta su njihov krajnji cilj, oni žele BiH samo za sebe, bez Srba i srpskog jezika – rekao je Dodik.

Ponovio je da je sasvim sigurno da je deklaracija SDA usmerena na rušenje Republike Srpske i srpskog identiteta, jer oni afirmišu bosanski nacionalni identitet i jezik koji bi trebalo da uništi bilo kakvo postojanje Srba.

Odgovor Srba u BiH zato treba da bude snažan i jedinstven prema bilo kakvoj mogućnosti da ta opredlejenja oni (Bošnjaci) pokušaju da realizuju. Naša jasna poruka je da smo spremni odsutno da branimo RS, ali i da je potrebno da vratimo dijalogu, da očuvamo stabilnost i mir i da se vratimo poštovanju Dejtonskog sporazuma. To znači da SDA mora da povuče ova dokumenta. A, ako to ne urade nemamo pravo da budemo neoprezni i naivni, jer samo kada smo to bili, uvek smo bili pobijeni – kazao je Dodik.

Zahvalivši predsedniku Vučicu i premijerki za finansijsku podršku koju Srbija pruža Republici Srpskoj, Dodik je rekao da je to do sada već više 35 miliona evra, uključujući i pomoć za četiri srpske opštine u Federaciji BiH.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter