Izvor:
17.10.2019 u 05:25
0

„U POTRAZI ZA PRAVDOM U SVETU PODELA“: Na Beogradskom forumu tema ODNOSI Beograda i Prištine!

Deveti Beogradski bezbednosni forum pod nazivom "U potrazi za pravdom u svetu podela" nastavlja se danas, a u fokusu drugog dana biće, između ostalog, Zapadni Balkan i odnosi Beograda i Prištine.

Forum će početi panelom o održivim rešenjima za Zapadni Balkan na kojem će govoriti nemački diplomata zadužena za Zapadni Balkan Suzana Šic, bivša visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Ketrin Ešton, direktor kancelarije za južnu i centralnu Evropu u američkom Stejt departmentu Dejvid Kostelancik, kao i bivši ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni.

Tokom dana biće reči i o finalnom dogovoru o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, na panelu pod nazivom “Razumeti srce i um”.

Učesnici foruma će se baviti i posledicama odloženih i usporenih evropskih integracija zemalja u regionu.

Značajan deo panela biće posvećen klimatskim promenama, o kojima će govoriti srpski ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, kao i direktor Energetske zajednice Janez Kopač.

Diskutovaće se i o socijalno-ekonomskim aspektima klimatskih promena u Srbiji.

Drugog dana foruma biće reči i o doprinosu žena miru, demokratiji i razvoju u regionu Zapadnog Balakan, ali i o doprinosu žena u reformi bezbednosnog sektora.

Na panelima će biti reči i o tome da li pravda ima šansu u podeljenom svetu, a tema će biti i situacija u regionu Bliskog istoka i Severne Afrike, kao i bezbednost u Aziji.

Na trodnevnom forumu, koji je okupio više od 100 govornika i 700 učesnika, predstavnici međunarodne i domaće političke i diplomatske scene, kao i istraživači i naučnici razmatraju mogućnosti i izazove s kojima se suočavaju svet, Evropa i svet.

Beogradski bezbednosni forum je jedini dogadaj ove vrste koji je rezultat inicijative organizacija civilnog društva: Beogradskog fonda za politicku izuzetnost, Evropskog pokreta u Srbiji i Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Od prvog izdanja u 2011. godini, BSF se ubraja u najprestižnije dogadaje u oblasti bezbednosti i spoljne politike u jugoistocnoj Evropi.

Svake godine okuplja više od 100 govornika i 700 ucesnika, medu kojima su donosioci odluka i kreatori politika, predstavnici bezbednosnih institucija, civilnog društva, međunarodne i akademske zajednice iz Srbije i regiona, ali i ostalih delova Evrope i sveta.

Izvor: Tanjug
Foto: YouTube/ Radio-televizija Vojvodine/ Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter