20°C

Beograd

DŽONSON: Neću pregovarati sa EU o odlaganju!

Britanski premijer Boris Džonson obratio se pismom poslanicima, navodeći da će Evropskoj uniji reći da dalje odlaganje Bregzita nije rešenja i da bi blok mogao da odbije, kako je naveo, zahtev parlamenta za produženje roka.

- Neću pregovarati sa EU o odlaganju - istakao je Džonson u pismu.

Džonson je dodao da će EU poručiti ono što je govorio britanskoj javnosti 88 dana kao premijer, a to je da dalje odlaganje nije rešenje.

- Sasvim je moguće da će naši prijatelji u EU odbaciti zahtev parlamenta za dalje odlaganje (ili tu odluku neće brzo doneti) - napisao je Džonson.

Istovremeno, predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je objavio da je razgovarao sa britanskim premijerom i da sada očekuje pismo sa zahtevom da se Bregzit ponovo odloži.

"Čekajući pismo", napisao je Tusk na Tviteru nakon što su britanski poslanici glasali za predlog kojim se povlači podrška sporazumu o Bregzitu premijera Džonsona dok on ne bude formalno ratifikovan.

Tusk je dodao da je "upravo razgovarao sa Džonsonom o situaciji posle glasanja u parlamentu".

Britanski Gardijan je prethodno objavio, pozivajući se na izvore u EU, da će Unija prihvatiti odlaganje Bregzita posle 31. oktobra, ukoliko dobije takav zahtev od Džonsona, ali da Brisel neće napraviti prvi korak.

Izvor: Tanjug
Foto: politico.eu/Printscreen

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar