Izvor:
22.10.2019 u 07:16
0

POMPEO: „Predsednik Tramp će upotrebiti vojnu silu u slučaju Turske!

Predsednik SAD Donald Tramp spreman je da upotrebi vojnu silu, ako “bude potrebno”, izjavio je državni sekretar Majk Pompeo na pitanje o napadu Turske na donedavne američke saveznike Kurde na severu Sirije u borbi sa Islamskom državom.

– Mi više volimo mir od rata. Ali, u slučaju da je potrebna tzv. ''kinetička'' ili vojna akcija, treba da znate da je predsednik Tramp u potpunosti spreman da preduzme takvu akciju- rekao je Pompeo za TV CNBC.

Kako se navodi, Tramp je žestoko kritikovan zbog odluke da povuče svoje snage sa severa Sirije i napusti Kurde koji su bili američki saveznici u borbi protiv Islamske države.

To povlačenje je omogućilo upad Turske u pograničnu zonu početkom oktobra, kada je prema navodima sirijske opozicione Opservatorije za ljudska prava poginulo više od 120 civila.

Pompeo je odbio da precizira šta je "crvena linija" koja bi podstakla američki vojni odgovor, rekavši da ne želi da ide ispred predsednikove odluke o tome da li će koristiti američku vojnu silu.

"Ekonomsku silu smo koristili (sankcije turskoj) i sigurno ćemo je koristiti. Koristićemo i svoje diplomatske snage", rekao je Pompeo za CNBC.

Stejt department je odbio da komentariše Pompeovu izjavu.

Tramp je novinarima na sastanku kabineta u ponedeljak rekao da SAD "nikada nisu pristale da štite Kurde doživotno".

– Nećemo zauzimati stranu. Neka se sami bore- rekao je Tramp.

Pompeo je pokušao da pokaže razliku između Trampove akcije na Bliskom Istoku i postupaka njegovog prethodnika Baraka Obame, kojeg je svojevremeno oštro kritikovao da je prekršio svoju "crvenu liniju" u Siriji, jer nije odobrio vojnu akciju uprkos dokazima da su njene snage koristile hemijsko oružje.

Kako je rekao, Tramp je vršio pritisak na turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da ne izvrši invaziju na sever Sirije, između ostalog i oštrim pismom koje je, međutim, Erdogan javno bacio.

-Zemlja koju je Turska napala, u koju je izvršila invaziju, Sirija, jeste suverena država, ali sarađivali smo s kurdskim prijateljima… zajednički smo uklonili pretnju Kalifata Islamske države, što je u korist kurdskih Demokratskih snaga Sirije, u korist Sjedinjenih Američkih Država, i u korist sveta. U potpunosti smo ispunili obavezu da sarađujemo s njima- rekao je Pompeo za CNBC

tanjug.rs
Foto: Twitter/Eric Pannell

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter