Izvor:
03.11.2016 u 21:54
0

Pravna farsa u najavi: Vrhovni sud Kosova zahteva novu ocenu ustavnosti Zakona o Trepči

Posebno odeljenje Vrhovnog suda Kosova zatražilo je danas da se ustavnost Zakona o Trepči još jednom oceni jer ga smatra protivustavnim. Zahtev za ocenu ustavnosti tog zakona došao je od sudije koji razmatra potraživanja prema Trepči i koji smatra da je zakon protivustavan.

Sudija Euleksa Verner Kanenberg je u obrazloženju zahteva za ponovnu ocenu ustavnosti Zakona o Trepči napisao da je ekskluzivno pravo Ustavnog suda da poništi usvojeno zakonodavstvo od strane Skupštine Kosova.

Posebno odeljenje Vrhovnog suda Kosova koje se bavi predmetima privatizacije nekadašnjih društvenih preduzeća shodno Ustavu Kosova zahteva ponovno razmatranje ustavnosti Zakona o Trepči.

Kako piše portal Kalxo.com, sudija je detaljno razmatrao sadržaj zakona koji je stupio na snagu krajem oktobra.

Sudija je ocenio da je ekonomski cilj zakona oduzimanje imovine iz društvenog preduzeća Trepča i njeno prenošenje na novostvoreno akcionarsko društvo bez preuzimanja bilo kakvih obaveza u prethodnim potraživanjima koja se odnose na Trepču.

"Ako obaveze ostaju društvenom preduzeću Trepča to će imati teške zakonske posledice. Zakon ne sadrži nijednu odredbu o zakonskom nasledstvu u vezi s bilo kojom obavezom koju je imalo društveno preduzeće. Stoga obaveze ostaju nedirnute, što znači da one ostaju na teret samog preduzeća, tako da se nijedna obaveza iz Trepče ne prenosi na novostvoreno akcionarsko društvo", navodi se u zahtevu posebnog odeljenja Vrhovnog suda Kosova.

Pre dva dana predsednik Kosova Hašim Tači je potpisao ukaz o proglašenju Zakona o Trepči. Odluka predsednika je došla posle odluke Ustavnog suda koji je na osnovu zahteva Srpske liste ocenio da je zakon u skladu s Ustavom.

Blic.rs
Foto: M. Milanković

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter