Izvor:
14.11.2019 u 08:51
0

STRAH I TREPET ZA ALBANCE Od ovog Rusa strepe svi u Prištini? (FOTO)

Rus – izvestilac Saveta Evrope za Kosovo! Na trenutak ovo je izgledalo kao šala, imajući u vidu stav Ruske Federacije prema kosovskoj nezavisnosti.

Međutim, ne da nije reč o tome, već o mogućnosti da se zaista Aleksej Kondratijev, poslanik u Savetu Evrope u narednom periodu pozabavi južnom srpskom pokrajinom. On je poslanik od juna ove godine, a sada je "u igri" za osobu koja bi mogao da se bavi izveštavanjem o demokratiji na teritoriji KiM, ali i dijalogu Beograda i Prištine.

Na KiM već su se zabrinuli zbog ovog scenarija, konkretno, to je učinio odlazeći ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli, koji je Kondratijeva nazvao "pretnjom za nacionalnu bezbednost".

A o kome se zapravo radi?

Kondratijev je redovni član odbora u Savetu Evrope za migracije, izbeglice i raseljena lica i pododbora za Bliski Istok i Arapski svet. Međutim, on nije nepoznanica ni u ruskoj politici, imajući u vidu funckije koje je obavljao.

Ilustracije radi, bio je zamenik predsednika Komiteta za bezbednost i odbranu Saveta Ruske Federacije, a pojedini mediji nazvaju ga i ruskim obaveštajcem koji je, navodno, prema informacijama sigurnosnih agencija Kosova, deo vojne obavještajne agencije Rusije poznate kao GRU i koji je na KiM bio u okviru KFOR-a 2001. godine.

Od kako je počeo da figurira kao mogući izvestilac za Kosovo, počele su da "cure" i priče o njemu, a jedna od njih je da se svojevremeno sreo i sa sirijskim predsednikom Bašarom Al Asadom. To međutim, nije sve.

Mediji na KiM su se ovih dana bavili njegovim likom i delom, u kontekstu neprijateljstva prema Albancima i KiM. Tako su navodili da je, osim toga što je bio na Kosovu, tamo i ranjen, nakon čega se vratio u svoju zemlju gde je nastavio studije na vojnoj akademiji.

Ranjen na Kosovu?

Lokalni mediji na samoproglašenom Kosovu, ali i međunarodni, pisali su o slučaju ranjavanja člana ruske vojske u KFOR-u. U izvještaju su naveli kako su trojica vojnika koja nisu bila na dužnosti, obučena u civilnu odeću, bez oružja u vreme incidenta, bila u noćnom baru, i da je najmanje jedan od njih prebačen u bolnicu zbog povreda dok su još četiri građana tzv. Kosova povređena.

Sa funkcije koju je obavljao u ruskim državnim strukturama (Komitet za bezbednost i odbranu), često je govorio o Ukrajini, naravno zastupajući ruski stav.

– Komanda Oružanih snaga Ukrajine mora da računa da će u slučaju primene oružja protiv Rusije dobiti momentalan i adekvatan odgovor – rekao je on svojevremeno, i to ne samo jednom.

Za Alekseja Kondratijeva nije nepoznanica ni Beograd, u koji je dolazio nekoliko puta gde je, ilustracije radi, upravo ove godine govorio na jednom od skupova posvećenog godišnjici NATO bombardovanja.

Šta kažu u Savetu Evrope?

Kako kažu u Savetu Evrope, do sada su se tri člana nadležnih odbora prijavila da budu izvestioci, i da su to Peter Bajer (Nemačka), Aleksej Kondratev (Rusija) i Ane Mulder (Holandija).

– Kondratijev je pretnja nacionalnoj bezbednosti za Kosovo, i mi nećemo prihvatiti njegovo moguće imenovanje, niti sarađivati sa njim. Potrebno je dva puta razmisliti pre nego što se napravi takav korak – napisao je Bedžet Pacoli na Tviteru.

Izvor: srbijadanas.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter