26°C

Beograd

HARADINAJ: Proglašen praznik Republike Albanije Dan zastave za neradni dan na Kosovu!

Ramuš Haradinaj, koji sebe i dalje smatra premijerom privremenih prištinskih institucija, proglasio je praznik Reublike Albanije Dan zastave, 28. novembar, za neradni dan na kosovskoj teritoriji.

- Doneo sam odluku da se 28. novembar proglašava neradnim danom na teritoriji Republike Kosovo, kako bi se poštovale vrednosti albanske nacionalne tradicije - napisao je Haradinaj na svom fejsbuk profilu.

On kaže da je takvu odluku doneo motivisan istorijskim, tradicionalnim i političkim razlozima.

Pokret Samoopredeljenje, Aljbina Kurtija, koji je kandidat za kosovskog premijera saopštio je ranije da će toga u Tirani organizovati "Marš za jedinstvo".

Iz tog pokreta je tada saopšteno da marš nema za cilj najavljivanje zahteva za nacionalno ujedinjenje, već je, kažu, usmeren na zahteve za ekonomske i politicke promene.

- Albanci nemaju luksuz da 28. novembar vide samo kao praznik, jer je to neostvareni projekat. Tog dana se sećamo na Deklaraciju o nezavisnosti Albanije, za ujedinjenu i prosperitetnu Albaniju, za koju su nacionalni heroji dali sve. Ali Albanija danas nije uspešna, Albanci nisu ujedinjeni. Stoga je 28. novembar životni projekat, koji poziva na društvene, ekonomske i politicke promene, na veću bezbednost i na društveni napredak - saopšteno je iz Samoopredeljenja.

Navljeno je i da će marš krenuti iz centra Tirane do spomenika komandantu bivše Oslobodilacke vojske Kosova (OVK) Ademu Jašariju.

Inace, 28. novembra obeležava se Dan zastave Albanije, secanje na dan kada je 1912. godine potpisana Dekalaracija o nezavisnosti albanske države.

I Albanci sa teritorije tradicionalno obeležavaju taj dan, kada je Priština i opštine sa većinskim albaskim staovništvom okićena zastavama Republike Albanije.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar